fbpx

Ez a védekezés minden évben aktuális

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 28.

Eljárások a tavaszi időszakban az áttelelő kórokozók és kártevők ellen

Az idei tél időjárása nem segítette a gazdálkodók, kiskerttulajdonosok munkáját. Ezen az átlagosnál melegebb télen sem ritkultak meg a kártevők áttelelőképletei: peték, lárvák (hernyók), bábok és a kifejlett rovarok. Így most még fontosabbak a tél végi, a tavaszi ápolási munkák és a lemosó-permetezések.

A kártevők nagy része harcra készen várja, hogy a tavasz beköszöntével letarolja a növényeinket, a későbbi a vegetációs időben okozott kártételükről már nem is beszélve. Ezért már a téli nyugalmi időszakban meg kell tenni az ellenlépéseket. Ismerjük a védekezési módokat, illetve, hogy mely kártevők ellen is kell védekeznünk. Védekezési eljárások a tavaszi időszakban az áttelelő kórokozók és kártevők ellen: 1. metszés; 2. mechanikai faápolás és tisztogatás; 3. lemosó-permetezés.

A tavaszi metszéseket, a fatisztogatási és a faápolási munkákat mindig a permetezés előtt kell elvégezni. A gyümölcsfák téli metszése, illetve a mechanikai növényvédelmi munkák során mindenképpen távolítsuk el a sérült, letört vagy különféle károsítókkal például moníliával erősen fertőzött, száradó vesszőket, valamint ágrészeket is (1. ábra).

          védekezés
1. A meggyfákról távolítsuk el a moniliás ágrészeket, ezzel csökkentve a fertőzésveszélyt. Fotó: Takács Attila

Miért fontos a lemosó-permetezés?

Ha előrelátóak voltunk, akkor elvégeztük az ősz végi, tél eleji lemosó-permetezést, de akkor sincs semmi veszve, ha nem. A legfontosabb, amit minden évben el kell végeznünk, az a fás szárú gyümölcsök tél végi lemosó-permetezése, még a rügypattanás előtt.

A megelőző- és fertőtlenítőpermetezés azért fontos, mert ezzel jócskán gyéríteni tudjuk a gyümölcsfák és a cserjék kérgének repedéseiben, illetve a rügypikkelyeken megtapadt kártevők áttelelő alakjait, ezzel jelentősen csökkenteni tudjuk a számukat, ezzel kitolva az inszekticides és a fungicides védekezés időpontját és annak mennyiségét. Ezzel az eljárással még a rügyfakadás előtt lehetőség nyílik a gyümölcsfákon áttelelő kártevők és kórokozók egy részének elpusztítására. Ügyeljünk a kijuttatás megfelelő minőségére is, mert a lemosó-permetezőszerek mindegyike kontakt hatású, ezért a megfelelő hatás eléréséhez a károsítókat tökéletesen be kell fedni.

védekezés
2. A taplóval fertőzött fákat távolítsuk el a kertből. Fotó: Takács Attila

A gyümölcsfák lemosása mellett ne feledkezzünk meg a talajra hullott beteg, fertőzött levelek megsemmisítéséről sem! A taplóval fertőzött fákat távolítsuk el a kertből, mert a többi gyümölcsfánkat vagy más fás szárú dísznövényünket megfertőzheti (2. ábra)

A tél végi lemosó-permetezést nemcsak a gyümölcsfák, hanem a szőlőtőkék, a málnatövek, valamint a köszméte- és a ribiszkebokrok esetén is erősen ajánlott alkalmazni. Ilyenkor tudjuk gyéríteni a levélpirosító ribiszke-levéltetű petéit. Nagyon fontos szempont az időpont megválasztása: az évi első permetezést minden esetben tél végén, a fagyok elmúltával, közvetlenül a rügyfakadás előtt kell elvégeznünk.

védekezés
3. A gombával fertőzött ágrészeket távolítsuk el. Fotó: Takács Attila

védekezés
4. Ha nem figyelünk oda ilyen súlyos is lehet a vértetű fertőzés. Fotó: Takács Attila

A lemosó-permetezést nagy lémennyiséggel kell végezni, úgy, hogy teljesen fedje be a fa ágait és törzsét, ezzel a hatóanyagokat bejuttatjuk a legkisebb repedésekbe is, ahová  a kártevők elbújtak. A fagyok elmúltát azért kell megvárnunk, mert a közvetlen fagy nem tesz jót a növénynek, szélben pedig nem szabad permetezni, ezért mindig szélcsendes időben végezzük ezt a növényvédelmi munkát. Az időpont megválasztása azért is fontos, mert ilyenkor a kórokozók és kártevők érzékenysége már sokkal nagyobb a növényvédő szerekkel szemben, ugyanakkor a megvédeni kívánt növényekben is megindul a nedvkeringés, vagyis fogékonyabbá válnak a fertőzésekre.

kártevők
5. Poloskák és egyéb kártevők telelnek a fáink kérge alatt. Fotó: Takács Attila

De melyek azok a kártevők és kórokozó, ami ellen használjuk a lemosó permetezést? Az atkák például a piros gyümölcsfa takácsatka és a levéltetvek tojási ellen használjunk az olajos készítményeket (paraffinolaj, vazelinolaj), a lisztharmat (3. ábra) ellen a kéntartalmú szerek a legoptimálisabbak, míg a gombabetegségek, a monília és a tűzhalál ellen a réztartalmú szereket használjuk. Sajnos a kártevők többsége még a keményebb téli fagyokat is átvészeli, a telelő alakok ellen az olajos lemosás a javasolt eljárás. Hatásukat kifejtve egy vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján, amivel megakadályozzák azok légzését. A növény felületén, pajzs alatt telel a kaliforniai pajzstetű, amely károsításával eladhatatlanná teszi a gyümölcsünket ezzel gazdasági kárt okozva. A vértetű (4. ábra) a gyümölcsfák tövénél, a vízhajtások mellett telel. A bő folyadékkal kijuttatott lemosó permetezéskor ide is bejut a növényvédőszer, megtizedelve ezzel az áttelelő egyedeket.

A kéreg alatt telelő kifejlett poloskák (5. ábra) tavasszal a fiatal levelekre vándorolnak, és megkezdik a táplálkozást. Ilyenek például a csipkés poloskák szívogatása nyomán a levél torzul, romlik a fotoszintézis hatékonysága, illetve a sebzésen keresztül a nedvesség szabadon távozik. Ez rontja a fák kondícióját, a termés mennyiségét, és minőségét. Elhanyagolt gyümölcsösökben (6. ábra) a kéregrepedésekben telelnek az ormányos bogarak. Gyümölcsfákon lehet számítani kártételükre. A lárvák a gyümölcsöt rágják, a kifejlett rovarok a gyümölcs mellett a rügyeket is károsítják.

kártevők
6. Az ilyen kéregrepedésekben telelnek az ormányos bogarak. Fotó: Takács Attila

kártevők
7. Ha nem vigyázunk, ilyen lesz az almánk. Fotó: Takács Attila

kártevők
8. Az almamagmoly is veszélyes kártevő. Fotó: Takács Attila

kártevők
9. A petecsomók elpusztításával csökkenthetjük a kártevők számát. Fotó: Takács Attila

kártevők
10. Az elhanyagolt almásokban nem csak a vadak, hanem a kórokozók is felszaporodnak. Fotó: Takács Attila

Szintén a kéregrepedésekben telelnek a lombkárosító lombfa fehérmoly bábjai, a barackmoly, az almamoly (7. ábra), az almamagmoly (8. ábra) hernyói. Ezek a fajok főleg az alma, a körte és a birs termésében tesznek kárt. Szintén a fa repedései között gubóban telelnek az almailonca hernyói. Az egyéb, a féltve őrzött fáink fogyasztására specializálódott rovarok petéit is eredményesen megsemmisíthetjük (9. ábra). Az almafák alatt hagyott gyümölcs nem csak vadakat csalja be a kertünkbe, hanem a kórokozókat és a kártevőket is terített asztallal fogadjuk, elősegítve a jövő évi felszaporodásukat (10. ábra).

Fontos az elővigyázatosság

A permetezéshez megfelelő védőöltözékre van szükség. A permetező szerek alkalmazása előtt figyelmesen olvassuk el a csomagolás címkéjén feltüntetett előírásokat (pl. engedélyezett dózis, szükséges védőfelszerelés, munka-egészségügyi és élelmezés-egészségügyi várakozási idő), és a munka során ezeket maradéktalanul tartsuk be!

A réztartalmú készítmények közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékonyak. A rézkészítményekkel a kezeléseket az almatermésűekben a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibarackban rügyfakadásig, kajsziban pedig a piros bimbós állapot végéig a perzselés elkerülése miatt be kell fejezni.

kártevők
11. Az almafa lisztharmat ellen is védekezünk a lemosó permetezéssel. Fotó: Takács Attila

Így: almatermésűekben baktériumos és gombás ágelhalás, tűzelhalás, varasodás és egyéb gombabetegségek ellen; a csonthéjasokban baktériumos és gombás ágelhalások, leukosztómás elhalása (gutaütés); meggyben, cseresznyében, szilvában és kajsziban monília, levéllyukacsosodás és egyéb levélbetegségek; őszibarackban, szilvában tafrinás betegség ellen; bogyós gyümölcsűekben a málna és a szeder didimellás, leptoszfériás vesszőbetegségei ellen; héjas gyümölcsűekben a baktériumos betegség ellen alkalmasak a rézkészítményeket.

A fákon áttelelő lisztharmatgombák (11. ábra) ellen a kéntartalmú készítmények hatásosak.

A lemosó-permetezéshez a teljesség igénye nélkül a következő hatóanyagok állnak a rendelkezésére a NÉBIH 2019. 02.15.-i adatbázisa szerint.

Gyümölcsös, őszibarack, szőlő: etoxilált zsíralkohol, mészkén (kalcium-poliszulfid), Paraffinolajok/(CAS 72623-86-0), Paraffinolajok/(CAS 8042-47-5Almatermésűek, bogyós gyümölcsök, csonthéjasok: szőlőmészkén (kalcium-poliszulfid), Paraffinolajok/ (CAS 64742-46-7)

Takács Attila

növényvédelmi entomológus