fbpx

Talaj: új képzés Miskolcon szakértőknek és gazdáknak is

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 07.

A jövő mezőgazdaságának egyik legfontosabb tényezője a talaj minél mélyebb ismerete. Ezt célozza a Miskolci Egyetem precíziós talajtérképezési képzése.

talajszelvény talajelemzés
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Átfogó ismeret

Kétféléves, precíziós talajtérképezési szakember-/szakmérnök-továbbképzést hirdet a Miskolci Egyetem. A képzés célkitűzését az adja, hogy a precíziós mezőgazdaság egyre nagyobb mértékben támaszkodik a talajtani adottságok és geoinformatikai eszközök ismeretére. A terepi talajtérképezés számos természetföldrajzhoz kötődő témakör (geomorfológia, geológia, növénytan, felszínfejlődési folyamatok) együttes ismeretét igényli. A cél ezért olyan szakemberek képzése, akik alkalmasak a talajtani, természetföldrajzi, geomorfológiai összefüggések felismerésére, a talajtulajdonságok és menedzsmentzónák térképezésére, illetve a geoinformatikai módszerek, adatok és a modern terepi adatgyűjtési eszközök adatainak integrálására a térképezési folyamatba.

Mindenkinek hasznos

Az egyetem továbbképzése voltaképpen minden elméleti és a gyakorlatban dolgozó szakember számára hasznos: talajtani szakértőknek, talajtani ismereteiket elmélyítő gazdáknak, szaktanácsadóknak, és általában a precíziós talajtérképezési módszertan iránt érdeklődőknek. A képzésben legalább alap (korábban főiskolai szintű) képzésben, műszaki vagy agrár szakképzettségűek vehetnek részt – bővebb infó itt.