fbpx

HOZZUK KI A LEGTÖBBET! – Hogyan segít a talajok meszezése a szélsőségek kezelésében.

Írta: - 2016 október 06.

Szélsőséges csapadék-eloszlás, hőségrekordok, nehezen művelhető, egyes időszakokban művelhetetlen terület, elvárásokat messze nem teljesítő terméshozamok – a 21. század mezőgazdaságának legnagyobb kihívása. Több eszköz is rendelkezésünkre áll a szélsőségekkel szembeni küzdelemben, amelyeket a legtöbb gazdálkodó már alkalmaz – megfelelő genetika, talajművelés, köztes növények, talajélet javítása, stb. -, egy nagyon fontos és nagyon hatékony eszköz azonban nincs, vagy nem megfelelő szinten alkalmazott a mai növénytermesztés technológiában.

Ez pedig a savanyú vagy savanyodó talajok meszezése.

Talajainkat savanyító tényezők, a savanyító hatások folyamatosan érik a talajt, napjainkban még intenzívebben, mint akár a közelmúltban is. Ennek jelei egyértelműen láthatóak, nézzük csak meg az alábbi képeket (1. és 2.), sokszor találkozunk ilyen látvánnyal.

A rossz vízgazdálkodás, a tömörödött, nehezen művelhető, vagy éppen szerkezet nélküli talajállapot a kalciumhiány, és az ezzel párhuzamosan kialakuló savanyú kémhatás következménye. A talaj kémhatását pedig helyreállítani mésszel (magas kalcium tartalmú, nagy tisztaságú kalcium-karbonát, kalcium-oxid) lehet! Itt a kulcsszó a helyreállítás. Több megoldás is létezik a talajok pH értékének kedvező irányba való befolyásolására, de fontos leszögeznünk: a talajsavanyodás a talaj kalcium vesztésének következménye, így a kalciumot kell – mégpedig elegendő mennyiségben – visszajuttatnunk, az pedig a mészben van. Ha más módszerrel kíséreljük meg, tartós és kellő erejű beavatkozásra ne számítsunk. A megfelelő módon alkalmazott meszezés hatására pozitív folyamatok indulnak el talajban (1. ábra).

És itt kapcsolódunk a szélsőségek hatásának tompításához vagy kiküszöböléséhez. A rossz és a jó szerkezetű (mésszel kezelt, helyreállított) talaj levegő- és vízgazdálkodása között óriási különbség van, ez utóbbi „pufferraktárként” működve képes magába fogadni és megőrizni a csapadékot, amely szó szerint kincset ér egy későbbi aszályos periódusban (2. ábra).

Meszezés, kalcium pótlás és a kémhatás semleges felé eltolódása következtében mérhetően javul a műtrágya hasznosulás is (3. ábra). Vigyázat, nem műtrágya szükséglet csökkenésről, hanem a lelkiismeretesen kiszámított és kijuttatott műtrágya jobb hasznosulásáról beszélünk, tehát a növény felveszi és beépíti azt, amit kijuttatunk. A gazdálkodás költséghatékonysága tekintetében a kijuttatott műtrágya érvényesülése a terméshozamokban sarkalatos kérdés…

A meszezés korszerű, gyors, pontos és időben rugalmas (lásd korábbi cikkünket) kivitelezésére ma rendelkezésre áll a megfelelő – kifejezetten a ma mezőgazdálkodója számára kifejlesztett – termék.

A Carmeuse Group fejlesztésének eredményeként 2016-ban piacra került, magas minőségű, igen nagy hatóanyag-tartalmú (kalcium-oxid) TERRACALCO 95 100%-ban illeszkedik a jelenlegi műtrágyázási gépi technológiához, gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással és kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.