fbpx

Tojás, zab, cukor: újabb ukrán importárukat tilt ki az EU

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 22.

Az EU várhatóan tovább csökkenti a háború sújtotta Ukrajnából származó élelmiszer-termékek behozatalát.

Elérték a behozatali határt

Az EU mind szigorúbb fellépése nem új: május 30-án már elfogadták az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabonák és olajos magvak, valamint feldolgozott termékek vámok kivetéséről szóló határozatot. A „vámok” olyan mértékűek, hogy valójában kizárják az orosz, fehérorosz árut. Mint megírtuk, az EU-s tilalomnak része az ukrán cukor behozatalának megállítása is. Beszámoltunk róla, hogy az év első felében gyorsan elérték az EU által megengedett behozatali határt, ezért maguk az ukrán cukorgyártók kérték-javasolták, hogy zárják le a határt az EU-ba irányuló export előtt. Más kérdés, hogy Európának kell az import cukor, és még mindig Brazília hozza ide a legtöbbet: az onnan érkező bő 800 ezer tonna nyers nádcukor háromszor annyi, mint a korábbi ukrán.

zab tojás cukorrépa
Illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán

Védik az európai gazdák érdekeit

Az Európai Bizottság hamarosan további kétféle ukrán élelmiszertermék EU-ba irányuló behozatalára is korlátozhat – írja az Euronews. Az Ukrajnából érkező tojásimport elérte azt a szintet, hogy az Európai Bizottság a következő két héten belül korlátozásokat fog bevezetni. Mindemellett jövő nyár közepéig a zab behozatala is tilos lesz. A korlátozásokat egyébként elsőként a francia és lengyel kormány sürgette. A június 6-a óta hatályban lévő új szabadkereskedelmi rendszer így olyan komplex védelmi szisztéma, ami megóvja az európai gazdákat egyes kiemelt ágazatokban (tojás, baromfi, cukor, zab, kukorica, olajosmagvak, méz) a korábban megugró ukrán importtal szemben.

Kérdés ugyanakkor, mi lesz például az előbb említett, az európai cukorfelhasználás igényeinek kielégítésével. Az ágazat európai ernyőszervezete (CIUS) aggódik, hogy a következő években a cukor mennyisége nem lesz elegendő ahhoz, hogy ezzel kielégítse az uniós piac keresletét.