fbpx

Földadó elutasítva!

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 17.

Az Agrárminisztérium felelőtlen lépésnek tartja, és elutasítja a földadó hódmezővásárhelyi bevezetését, jogi lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy ilyen terhet ne lehessen kivetni – jelentette be Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára egy szentesi sajtótájékoztatón.

Valahol Magyarországon, légifelvétel
Több teher nem róható ki ugyanazért a termőföldért (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Idén történelmi aszály sújtotta Magyarországot, különösen az Alföldet

A magyar gazdatársadalom az elmúlt három évben, a járvány két éve alatt és most a háború és az egyenlőtlen csapadékeloszlás okozta nehézségek idején is mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő minőségű, mennyiségű, biztonságos élelmiszer kerüljön az asztalra. A magyar agrárium stratégiai ágazattá vált, és ez felelősséggel jár.

Az energia-, műtrágya- és vetőmagárak emelkedése nagyon nehéz gazdasági helyzetet teremtett. Az államtitkár szerint a földadó kivetésének továbbgyűrűző hatása lenne, a gazdálkodók képtelenek lennének kigazdálkodni azt, továbbhárítanák, és végül a fogyasztóknál jelenne meg, tovább növelve az inflációt.

A hódmezővásárhelyi döntést követően pár nappal a szentesi önkormányzat is földadó kivetését tervezte, de a tiltakozások nyomán visszavonták ezt az előterjesztést.

A kettősadóztatás tilalma

Az agrártárca szerint a kettős adóztatást a magyar és az uniós jogszabályok is tiltják. Amennyiben egy gazdálkodó mezőőri járulékot fizet az önkormányzatnak, akkor újabb terhet már nem lehet kivetni termőföldjére a hatályos jogszabályok alapján sem. Az Alkotmánybíróság is hozott már egy elutasító határozatot a földadóval kapcsolatban.

Az Agrárminisztérium kész arra, hogy a következő parlamenti időszakban jogszabályban is rögzítse, nem lehet ilyen adót kivetni.

Forrás: MTI