fbpx

Rendkívüli támogatás kell a gazdáknak!

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 14.

A magas energiaárak ágazatokra gyakorolt negatív hatásai miatt az agrárminiszterek többsége a mezőgazdasági tartalék aktiválását kérte a Mezőgazdasági és Halászati Tanács decemberi ülésén.

Mezőgazdasági munka
A kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Uniós szinten összesen 450 millió eurós mezőgazdasági tartalék

„A háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt a gazdáknak rendkívüli uniós támogatásra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot” – mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 12-i, az év utolsó ülésén az uniós agrárminiszterek többsége kérte az Európai Bizottságot, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, uniós szinten összesen 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot. A Magyarországot képviselő Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a megemelkedett energiaárak olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják ellensúlyozni.

A gazdák nem tudják önerőből kezelni a helyzetet

A kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várhatjuk el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet.

A miniszter szerint ezért a lehető leghamarabb, további rendkívüli uniós támogatásra van szükség annak érdekében, hogy a gazdálkodók garantálni tudják az élelmezésbiztonságot. A szakember bízik abban, hogy a tagállamok többségének kérésének megfelelően a jövő év első hónapjaiban javaslatot tesz Bizottság a mezőgazdasági tartalék aktiválására. Így a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák támogatást kaphatnak.

A tárcavezető kiemelte, hogy a kialakult válsághelyzet legolcsóbb és leghatékonyabb kezelése azonban az azonnali tűzszünet és a béke megteremtése lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik.

Forrás: AM Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc