Bezárás

Több esetben indult eljárás – ellenőrzés állattartó telepeken

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 16.

Adatbekéréssel és helyszíni ellenőrzéssel egyaránt vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állattartó telepek antibiotikum felhasználásra vonatkozó jelentési kötelezettségének teljesítését. Általános tapasztalat, hogy az állattartók és az állatorvosok egy része továbbra sincs tisztában az előírás részleteivel – nyolc esetben indul eljárás.

Szarvasmarha
Az ellenőrzés során 22 állattartó telep volt érintve (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A komplex célellenőrzés tárgya az adatszolgáltatás

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelmet és a felelős gyógyszerhasználatot szolgálja az a január vége óta érvényes előírás, mely szerint az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumok összesített adatait tenyészetenként havonta jelenteni kell a Nébih rendszerében.

Az ősz folyamán komplex célellenőrzést tartottak a Nébih szakemberei, hogy megvizsgálják, eleget tesznek-e jelentési kötelezettségüknek az állattartó telepeket ellátó állatorvosok. A vizsgálatsorozat első szakaszában 61 ellátó állatorvostól kértek nyilatkozatot arról, miért nem rögzítettek adatok a rendszerben. Megnyugtató, hogy csupán három esetben kell eljárást indítani az adatszolgáltatás elmulasztása miatt, a többi telepen nem történt felhasználás.

Figyelemfelhívó, segítő jellegű ellenőrzés, szándékos mulasztás esetén eljárás

A Nébih munkatársai 13 megyében összesen 22 – 11 sertés- és 11 szarvasmarhatartó – telepen részletes szakmai tájékoztatással egybekötött helyszíni ellenőrzést is tartottak októberben. Ennek során összesen 5 esetben indult eljárás a kötelezettség szándékos elmulasztása miatt.

A célellenőrzés lehetőséget biztosított a felhasználók észrevételeinek megvitatására, kérdéseik tisztázására is. Például, hogy minden esetben a kezelő állatorvos vagy meghatalmazottjának feladata az adatok rögzítése. Az állattartók és állatorvosaik további felvetéseinek jelentős részére a közeljövőben megvalósuló rendszerfejlesztés megoldásként szolgál majd. Többek között a már leadott jelentések másolhatóságával gyorsabbá és egyszerűbbé válik az adatszolgáltatás.

Az akció során felmerült konkrét témák mellett az érintettek folyamatosan jelezhetik kérdéseiket, javaslataikat a Nébih felé az [email protected] tematikus e-mail címen.

Az idén csak nemzeti szinten gyűjtött információkat a 2023-as évre vonatkozóan már az Európai Unió felé is továbbítani kell. Emiatt a Nébih – figyelemfelhívó, segítő kommunikációs tevékenysége mellett – a jövőben is rendszeresen vizsgálja majd a kötelezettség teljesítését.

Forrás: Nébih/Sajtóközlemény