Határidő – adatszolgáltatási kötelezettség március közepén

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 11.

Először március közepéig kell teljesíteni azt az adatszolgáltatási kötelezettséget, mely az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokra vonatkozik. Az új előírás elsősorban az állatorvosokra vonatkozik, a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén keresztül teljesíthető.

Szarvasmarha a telepen
Az adatszolgáltatási kötelezettség első határideje március 15. (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat

A vonatkozó rendelkezés január 28-án lépett hatályba, célja, hogy segítse az antibiotikumok felelős alkalmazását, lehetőséget teremtve az eladási és felhasználási adatok keresztellenőrzésére is.

Az antibiotikum-felhasználásra vonatkozó adatokat az élelmiszertermelő állatok esetében havonta (minden hónap 15-éig, első alkalommal március 15-ig a februári adatokat) kell benyújtaniuk az állatorvosoknak. A bejelentést a Nébih által működtetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül tehetik meg az érintettek.

A gördülékeny ügyintézéshez a bejelentő rendszer használatát segítő útmutató és egy tematikus „gyakran ismételt kérdések” gyűjtemény is elérhető a hivatal tematikus oldalán.

Kedvezőek a nemzetközi tapasztalatok

A nemzetközi tapasztalatok alapján az új előírások jelentősen hozzájárulnak az antimikrobiális-rezisztencia (AMR) terjedésének visszaszorításához, és ezáltal a köz- és állategészségügy védelméhez.

A rendelkezés összhangban van az uniós ab-mentes előírásokkal is. Riasztó az a becslés, hogy globálisan az összes felhasznált antibiotikum kettőharmadát haszonállatoknak adják be, ennek is jelentős részét megelőzési célzattal.

Forrás: Nébih

Összeállította: Barna Ferenc