fbpx

Erdőtelepítésre is pályáztak a gazdák

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 21.

Több mint 50 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák az Országfásítási Program meghirdetése óta, a Településfásítási Programban pedig már 36 ezer sorfát ültettek el 1350 településen – mutatott rá az élhetőbb környezet kialakítására indított programok sikerére Nagy István agrárminiszter a szombathelyi Falco Zrt. idei fásítási programjának nyitó rendezvényén.

Erdő
Fontos a fiatal generációk bevonásával a szemléletformálás (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A fával borított területek növelése fontos feladat

Az agrártárca 2019-ben hirdette meg az Országfásítási programot, 2020-ban pedig ennek keretében elindult a Településfásítási program. Idén ez utóbbi projekt keretében további 10 ezer sorfa kerül ki a magyarországi településekre, köztük 78 Vas vármegyei településre. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye után országos szinten Vas vármegyéből érkezett a legtöbb igénylés facsemetékre – mondta a miniszter. A Településfásítási program eddigi két ütemében 36 000 sorfát ültettek el több mint 1350 településen, 1,5 milliárd forint értékben.

A tárcavezető szerint sikeres az Újszülöttek erdeje program is, az Agrárminisztérium elkötelezettségét mutatja, hogy a vármegyében gazdálkodó állami erdészeti társaság, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2020 óta a mintafásítási programok keretében 545 ezer darab facsemetét ültetett el a térségben.

De nem pusztán az erdőterületek nagyságát növeljük, hanem elkötelezettek vagyunk, hogy szemléletformáló és edukációs programokkal a fiatal generációknak is megtanítsuk az erdő szeretetét” – mondta Nagy István, és egyben példát is mutatott, hiszen a szombathelyi rendezvényen általános iskolásokkal együtt ültettek fákat.

Erdő
Az erdők legfontosabb funkcióik közül az egyik, hogy élhetőbbé teszik környezetünket (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A klímaváltozás hatásait mérsékelni képes az erdők

A tárcavezető szólt arról is, hogy a minisztérium kiemelt figyelmet fordít a kutatási tevékenységre, amelyek eredményeit a klímavédelemben és az azzal szorosan összefüggő erdőalapú körforgásos gazdaságban is fel tudják használni a szakemberek.

Az is vállalásunk, hogy a közös agrárpolitika – 2023 és 2027 között tartó – ötéves időszakában minden eddiginél többet, mintegy 310 milliárd forintot fordítunk a magyar erdőkre” – mondta a miniszter.

Ugyanez a felelős hozzáállás jellemzi a FALCO Zrt. működését is Nagy István szerint, hiszen szakemberei az erdőre, a fára nem egyszer használatos alapanyagként tekintenek, hanem tisztelettel és gazdaságosan használják; fák ültetésével gondoskodnak az utánpótlásról, és a legújabb technológiák alkalmazásával, folyamatos fejlesztéssel biztosítják a hulladék faanyagok újrahasznosítást.

A FALCO Zrt., a Kronospan Alapítvány és a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány közös szervezésében csütörtökön 350 vasi kisdiák kapcsolódott be a közös élményt adó, szemléletformálásnak szánt faültetésbe.

Magyarországi erdők, infografika
Faállománnyal borított területek nagysága hazánkban (infografika: MTI/KSH)

A cég további 25 ezer fa elültetését tervezi az idén, a kezdeményezésüket a Vidékfejlesztési Program keretében hazai költségvetési és európai uniós forrásokból az Agrárminisztérium is támogatja.

Forrás: AM Sajtóiroda