fbpx

Ahova lépek, ott pocoktúrás

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 20.

A korábbi években megszokottól is nagyobb az idei esztendőben a pockok kártétele. A jelentős rágcsáló invázióra hivatkozva kérte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az illetékes hatóság engedélyét az egyszerűbb módszerek és magasabb dózisok alkalmazására.

Rágcsáló a mezőgazdasági kultúrában
Jelentős a rágcsálók okozta kár a mezőgazdasági kultúrákban (fotó: Pixabay)

Jelentősek a károk

A NAK-hoz érkezett termelői jelzések alapján a rágcsálók elszaporodása számos kultúrában jelentős kárt okozott az idén, egyes helyeken 60-100 százalékos pusztítást hagynak maguk mögött a pockok.

Kedvező feltételeket teremtett a pockoknak a klímaváltozás: a hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás. Ilyen körülményeke között egy-egy pár szaporulata egy évben akár 150-200 egyed is lehet. Az uniós agrártámogatások feltételrendszerének változása miatt előtérbe került a forgatás nélküli talajművelés, a tarlóhántás elmaradása, a területek ugaroltatása, így a pockok járatait nem bolygatják meg a termelők, és korlátlanul szaporodhatnak a rágcsálók.

A NAK rámutat a védekezési lehetőségek szűkös tárházára, ugyanis a hatóság jelenleg két készítményt engedélyez a mezei pocok gyérítésére, ezekkel a szerekkel azonban csak a járatokban lehet védekezni (de ehhez is előzetesen benyújtott regisztrációs kérelem/engedély kell), felületkezelésre nem egyáltalán használhatók.

A rágcsálóirtót bejuttatni a mezei pocok járataiba nehéz, időigényes és költséges

A megengedett szerekkel a kamara szerint az idei pocokinvázió ellen nem lehet eredményesen védekezni, ezért azt kérik a hatóságoktól: szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit, hogy megakadályozható legyen a mezei pockok mostaninál is súlyosabb kártétele a termőföldeken.

A NAK minden olyan technológiai megoldást támogat, amellyel a mezei pocok kártétele minimalizálható, ideértve az új, innovatív technológiák térnyerését, valamint a károkozásnak jobban kitett területeken az egyszerűbb kijuttatási módszerek és a magasabb dózisok engedélyezését.

A Nébih nem engedélyezi a felületkezelést

A rágcsálóirtót bejuttatni a mezei pocok járataiba nehezebb, mint amilyen a teljes felületkezelés volna, de a szer veszélyessége miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezt nem engedélyezi.

A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező rágcsálóirtók súlyosan károsítanák az élővilágot, az emberre is veszélyesek lehetnek – olvasható a hivatal döntésének indokolásában. A hatóság álláspontja szerint csak szigorú kockázatcsökkentéssel lehet megelőzni, hogy más állatok is elfogyasszák a pocok elleni mérget, vagy a ragadozók a mérgezett példányokat.

A megfelelő elhelyezésen túl a Nébih további szabályok betartására is felhívja a gazdák figyelmét:

  • a véralvadásgátlót tartalmazó készítményből csak a meghatározott adagot alkalmazzák;
  • a pocoktetemeket gyűjtsék össze;
  • távolítsák el a kiömlött csalétket;
  • gondoskodjanak a térségben a folyamatos vadriasztásról.

Forrás: MTI