fbpx

A mezőgazdasági gépeknek tankolni kell, mehetnek is

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 11.

A mezőgazdasági erőgépek továbbra is 480 forintos literenkénti, hatósági áron juthatnak üzemanyaghoz, függetlenül attól, hány tonnát nyomnak. Ez igaz a személygépkocsikra és a 7,5 tonna alatti magyar teherautókra is – tudtuk meg a rendkívüli Kormányinfón tett bejelentésből.

Megjelent a Kormány 94/2022. (III. 10.) számú rendelete, melynek fő pontjai az alábbiakban foglalható össze:

  • Marad – a korábban elrendelt – üzemanyagár-stop.
  • A 7,5 tonna feletti gépjárműveket, kamionokat (ez a magyar honosságú járművekre vonatkozik) és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautókat csak a nagynyomású kútoszlopoknál lehet tankolni.
  • Az előző bekezdésben említett, nagynyomású kútfejeknél (legalább 80 liter/perc átfolyási sebesség) a gázolajat piaci áron értékesítik.
  • A személygépkocsik és a 7,5 tonna alatti magyar teherautók továbbra is 480 forintos literenkénti áron juthatnak üzemanyaghoz, hasonlóan a mezőgazdasági erőgépekhez (súlykorlátozás nélkül).
  • A benzin és a gázolaj jövedéki adóját tovább csökkentették, a korábbi 5 forinton túl, a mostani rendelet 20-20 forinttal mérsékli literenként azok mértékét.

A rendelet 2022. március 10-én, este 10:00 órától hatályos.

Mezőgazdasági munkagép
Nincs súlykorlátozás a mezőgazdasági erőgépeknél, ha beállnak a töltőállomásra (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az olajszállítás folyamatos, van elég üzemanyag

A koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború az egész világon ugrásszerűen megnövelte az inflációt.

Az Ukrajnában zajló háború miatt az energiaárak globálisan nagymértékben emelkedtek, Európa több országában több mint 200 forinttal lett drágább a benzin és a gázolaj.

Az olajszállítás folyamatos, bár „helyenként vannak nehézségek a megnövekedett igények miatt”, de a Mol döntően a százhalombattai finomítón keresztül képes a teljes magyar piac ellátására – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A gépjárműveknél nem nemzeti alapon tesznek különbséget, hanem a vállalkozás székhelye -, gyakorlatilag a jármű honossága szerint.

A miniszter szerint az üzemanyag-fogyasztás megugrása a benzinturizmussal, a megnövekedett tranzitforgalommal és a pánikkeltéssel függ össze.

A holtankoljak.hu számításai szerint

Ha nem lennének hatósági árak, akkor a literenkénti üzemanyag átlagárak az alábbiak szerint alakulnának a benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 640 forint;
  • gázolaj – 717 forint.

Ebben az évben szinte folyamatosan emelkedtek az beszerzési árak. Csak márciusban a benzin ára bruttó 120 forinttal, a gázolaj ára pedig 182 forinttal emelkedett eddig. Természetesen a prémium minőségű termékek lényegesen magasabb árszinten vannak.

Háromszorosára nőtt a kereslet

A Mol a teljes magyarországi üzemanyag-fogyasztást képes fedezni, a finomítói fennakadás nélkül működnek, Magyarország kőolajellátása zavartalan – erősítette meg a miniszteri bejelentést Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma, ennek okai az elnök-vezérigazgató szerint: az ársapka; a „visszaélésszerű” fogyasztók; és a nagykereskedelmi vevők benzinkutakra áttevődése miatt.

Egy átlagos napon megközelítőleg ötmillió liter üzemanyagot értékesítenek a töltőállomásokon, ez az elmúlt napon majd 15 millió liter volt, vagyis háromszorosára nőtt.

Ezt a megháromszorozódott forgalmat „nem lehet már a hagyományos eszközökkel menedzselni” – mondta Hernádi Zsolt. Ennek oka nem az üzemanyaghiány, hanem a jelenlegi logisztikai kapacitás. A Moltrans Kft. és az alvállalkozók, akik a tartálykocsikat üzemeltetik, 0-24 órában dolgoznak, 280 sofőr és több mint 120 tankautó járja folyamatosan az utakat.

Amíg nem egyenlítődik ki a kereslet és a kínálat a magyar üzemanyagpiacon, a töltőállomásokon kialakulhatnak várakozások és korlátozások, de az nem fog állandósulni.

Töltőállomás, áruszállítás
Van elegendő üzemanyag, logisztikai probléma áll a várakozások és a korlátozások mögött (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Kamionstop a hosszú hétvégén

Az átállást segítendő, valamint a járműforgalom mérséklése és baleset-megelőzési okokból a négynapos ünnep teljes időszakára, kedd 22:00 óráig kamionstopot rendeltek el. A csökkenő forgalommal könnyebb, gyorsabb lesz eljutás, és mérséklődnek a baleseti kockázatok.

A korlátozás alól mentesülnek: bizonyos mezőgazdasági termékeket (az élő állatot, gyorsan romló élelmiszert) vagy üzemanyagot, tüzelőanyagot szállító járművek. A leállási kötelezettség nem vonatkozik a humanitárius küldeményekre sem, vagyis az Ukrajnából menekülőknek gyűjtött adományok is úton lehetnek.

A kamionstop, korábbi évekre jellemző, hosszú hétvégi gyakorlatát nem követik a fenti okok miatt.

Forrás: Kormányinfó
Összeállította: Barna Ferenc