fbpx

Életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 11.

Csütörtöktől életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom, mert az időjárás jellemzői miatt országszerte fokozott tűzveszély alakult ki.

Tűz a Kis-Balaton térségében
Kigyulladt aljnövényzet és erdő (Fotó: MTI/Varga György, Sármellék, 2022. március 6.)

Magas a tűzkockázat, az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza

A várható időjárás, a jelentős csapadékhiány, az alacsony holt biomassza nedvességtartalom és a megnövekedett tűzesetszám miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével – 2022. március 10-től országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

Az elmúlt időszak csapadékhiányos, napos időjárás miatt minden vegetációtípusban kiszáradt a holt biomassza. A tűzkockázatban az esetleges lokális kis mennyiségű csapadék sem jelent változást, hiszen az erdőkben le sem ér a felszínre, nyílt területen pedig a szél és napsütés órák alatt felszárítja.

A gondatlan és szándékos tűzhasználat következtében megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma a tűzgyújtási tilalommal eddig nem érintett megyékben is. A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakulhat ki már kisebb szél vagy lejtőhatás esetén. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, valamint ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést, ami mezőgazdasági területeket is veszélyeztethet.

Hétvégén például 300-350 hektárnyi terület égett le Sármellék közelében, a 76-os főúttól délre, a Kis-Balaton térségében. A lángok az aljnövényzetet, nádast és kisebb erdős területeket pusztítottak el. A térségben a katasztrófavédelem mobil labort is üzemeltet, szerencsére a határértéket meghaladó károsanyag-mennyiség nem került a levegőbe.

A tilalom fennállásáig tilos tüzet gyújtani

A külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is tilos tüzet gyújtani.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az Erdőtűz-megelőzési Projekt FIRELIFE oldalán lehet tájékozódni.

A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja. A „napi összefoglalók” mellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is az érdeklődők rendelkezésére áll, amelynek segítségével pontosan be tudják azonosítani a lakóhelyük környékén található erdőterületeket.

Forrás: Nébih

Összeállította: Barna Ferenc