fbpx

Gigantikus fák rengetege – ez a Gemenci erdő

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 16.

Érdemes személyes barátságot kötni, akár meg is ölelni Magyarország legnagyobb, 12 méter törzskerületű fáját, a Pörbölyi Titán robosztus alakját. Ez a közel száz éves csomoros fekete nyár a Móric-Duna partján áll és a tudatos erdőgazdálkodás szép példája. Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét a Gemenc Zrt. óvja, kezeli.

A Pörbölyi Titán
A közel száz éves csomoros fekete nyár a tudatos erdőgazdálkodás szép példája (fotó: Gemenc Zrt.)

Meghatszorozódott az öreg erdők száma Gemencen

Az elmúlt öt év alatt közel 2,5 ezer hektáron végzett erdőfelújítást, 67 hektáron új erdőt telepített, összesen pedig 5,3 millió őshonos facsemetét ültetett el a Gemenc Zrt. A szociális tűzifa programban legutóbb majd 6 ezer köbméter fát biztosítottak a rászorulóknak. A gemenci erdészek felelős erdőgazdálkodása eredményeként az elmúlt 25 évben – ha csak a száz évnél idősebb erdőállományoknak a területét nézzük – meghatszorozódott az öreg erdők száma.

A védett madarak, a világhírű gímszarvas- és nagyvadállomány, a ritka állatfajok és a különlegesnek számító növényvilág, valamint a törvényi oltalom alatt álló erdőállományok olyan csodát nyújtanak, amelyek mindenki számára megismerhetők a gemenci erdészek segítségével.

Szarvasbőgés
A Gemenc Zrt. szarvasbőgés-hallgató túrákat is szervez, érdemes időben jelentkezni, mert gyorsan elfogynak a helyek (fotó: Gemenc Zrt.)

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön található

Ez a kezdő- és végpontja a legtöbb szervezett túrának, innen indul a Gemenci Állami Erdei Vasút, és itt lehet megtekinteni az interaktív és ismeretterjesztő „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című kiállítást, valamint Habsburg Frigyes vadászkastélyt mintázó, újjáépített, vörösfenyőből készült Millenniumi Pavilonját, amelyet 1896-ban a városligeti Ezredéves Kiállításon is felállítottak. Ez az épület ad otthont a „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” című kiállításnak is.

A központtól induló ösvényen néhány perces sétával elérhető a nagyrezéti Vadmegfigyelő, ahol gímszarvasokkal és vaddisznókkal találkozhatnak az érdeklődők. A legkisebbeket játszótér is várja, ezen kívül ingyenes parkolás, büfé és vizesblokkok teszik komfortossá az ökoturisztikai élményeket.

A világhírű gemenci gímszarvas bőgési időszakában a Gemenc Zrt. olyan szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez, amelyeken bárki megcsodálhatja a szerelmes bikák évenként csak ebben az időszakban hallható különleges nászdalát úgy, hogy közben nem zavarja a vadállományt.

A Rezét gőzös
A sokoldalú kisvasút nem csak turisztikai célokat szolgál (fotó: Gemenc Zrt.)

A kisvasút még az erdőgazdálkodásban is szerepet kap

A Gemenci Állami Erdei Vasút a bakancsos, kerékpáros és a vízi turisták kiszolgálása mellett azon kevés hazai kisvasutak egyike, ami még az erdőgazdálkodást is segíti, illetve az árvíz megérkezése előtti utolsó pillanatokig a mentésből is kiveszi a részét. Nagy népszerűségnek örvend, hiszen a Pörbölyről induló menetrendszerinti járatok megállóhelyei nemcsak csodálatos ártéri tájakkal, hanem különleges kiállításokkal is várják a kirándulókat.

Nagyrezéten a megállótól néhány perces sétával közelíthető meg az erdészház szomszédságában álló Gemenc Méhészeti Gyűjtemény, ahol a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület közreműködésével ismerhetjük meg a méhészet tárgyi emlékeit. A legizgalmasabb pedig belesni az üvegfalu kaptárokba, ahol valódi méhcsaládok élnek és szorgoskodnak.

Az országban egyedülálló feladatot lát el Nyárilegelő megálló, hiszen a vízitúrázók itt szoktak leszállni és a kisvonat speciális teherkocsijaiból itt emelik le és bocsájtják vízre a kenukat. Az erdőgazdaság képzett túravezetői biztosítják, hogy a kevésbé gyakorlott, vagy éppen kezdő vízitúrázók is emlékezetes élményekkel térhessenek haza.

Karapancsa Kastély és Major
Legendás történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhely Karapancsa (fotó: Gemenc Zrt.)

A világrekord karapancsai trófea

A Bati-kereszt kilátó egyedi panorámája nemcsak a Szekszárdi borvidék hangulatos táját foglalja magába, hanem jó időben a Duna vonalában húzódó Gemenci erdőtől egészen a Kelet-Mecsekig tekinthet a szemlélődő.

Az Alsó-Duna vidékén, néhány hektárnyi területen legendás történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhely található: a Karapancsa Kastély és Major. Karapancsa nemcsak a Gemenc Zrt. most is működő erdő- és vadgazdálkodási bázisa, hanem két kastély és egy egyedi történelmi díszkert helyszíne, valamint a környéken 1986-ban elejtett világrekord karapancsai trófea névadója is.

Vízitúrázók
A kezdő vízitúrázókat képzett túravezetők segítik (fotó: Gemenc Zrt.)

Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét!

Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a Gemenc Zrt. legszebb területére! A szavazók között hetente nyereményeket sorsolunk ki.

További információk a játékkal kapcsolatban:

A parkerdők kapcsán korábban megjelent cikkeinket itt érhetik el.

Forrás: AM Sajtóiroda