Vadriasztás, tápanyagpótlás – szuszpenziós lombtrágyával?!

Írta: - 2022 április 04. -Hirdetés
A kén tápanyag, de a vadak ellen is védi a növényt

Mi az a szuszpenzió?

Kinézetre olyan, mint a diszperzit, és általában a sűrűsége is hasonló. Valódi oldat és elemi tápanyagok keveréke, amelyek a lehető legnagyobb hatóanyag-mennyiséget tartalmazzák.

Vulcan Profi S80 – elemikén-szuszpenzió

Az elemi kén lehet növényvédő szer, tápanyag, de vad- és rovarriasztó is egyben. Ként használhatunk szántóföldi, kertészeti vagy gyümölcstermesztésben, de akár bio-termesztésben is, a növények növekedési fázisától függetlenül. Általában 6-10 liter/ha a dózisa szántóföldi, 8-12 liter/ha pedig kertészeti, gyümölcskultúrákban.

Mikor legyen az első kezelés?

Mivel az elemi ként vadvédelemnél használjuk, azért más-más időszakban javasolt alkalmazni. A vaddisznó ellen kukoricában a vetést követően, azonnal juttassuk ki! A napraforgónál már 2-4 leveles állapotban juttassuk ki az első dózist! Állományba, mondjuk a repcénél vagy madarak, rovarok ellen pedig folyamatosan. Kijuttatás után kell még 1-2 nap, míg a kén gázosodásnak indul, és kifejti a hatását.

Vulcan MagmaS – nitrogén, magnézium, mikroelem és kén?

A Vulcan MagmaS az elemi kén mellett már jelentős mennyiségben tartalmaz nitrogént (15%, 190 g/liter), de magnéziumot, bórt, rezet és cinket is. Ezért a MagmaS-t akkor érdemes használni, amikor kialakult a levélfelület, amin keresztül a növény a tápanyagokat azonnal hasznosítani tudja. A benne levő kén pedig segíti a növényvédelmet, a vad- és rovarriasztást.

Mikor legyen a második kezelés?

Akár csak tiszta ként (Profi S80) vagy nitrogénes ként (MagmaS) használunk másodjára, annak az első kezelést legalább 2-3 hétre kell követni. Ennyi idő elteltével az első kezelés hatása már csökken, a növény további védelme segítségre szorul. A második kezelésre már kisebb dózist javaslunk, általában 5-8 liter/ha elegendő, bármelyik terméket válasszuk is.

Gabonára, repcére is mehet még?

Igen, sőt indokolt is! A ként egyébként is kis mennyiségben pótoltuk az idén, és a szárazság legyengíti a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Ha valamikor indokolt a kén használata, az most van. Állományba kijuttathatjuk önállóan, de szinte az összes növényvédő szerrel együtt.

Zöldségbe, gyümölcsösbe?

A zöldségtermesztésben sokkal nagyobb szükség van elemi kénes termékekre. Itt használhatjuk talajra drót- és fonálféreg ellen, nagyobb mennyiségben már a vetés-ültetés előtt. De állományba és fóliában is tápanyagként, gombaölőként és rovarok (pl. poloskák, tripszek stb.) ellen is. A kénnek 0 nap az élelmezés-egészségügyi értéke, és nem utolsósorban ökológiai gazdálkodók is használhatják. Az elemi kén ősi, de hatásos szer, amelynek minden gazdaságban helye van.

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000
[email protected]
www.vulcanagro.hu

VulcanAgro