fbpx

40 éve RAPOOL: 1.800 kg terméstöbblet hektáronként

Írta: - 2014 július 02.

A RAPOOL egy 40 éve alakult szövetség, melyet német nemesítő házak hoztak létre. A vállalat három tulajdonosa 1897, 1923 és 1954 óta foglalkozik nemesítéssel, kiérdemelve ezzel a legnagyobb múltú, legnagyobb hagyományokkal és legmélyebb „gyökerekkel” rendelkező európai repcenemesítő címet.

Elsők az olajban és a repcedarában

A kezdetek kezdetén, mint ahogyan ma is, a hazai olaj és repcedara szükségletek kielégítése állt a nemesítés középpontjában. Az 1974-ben bekövetkező átállás az erukamentes (0-s) fajtákra éppúgy a RAPOOL munkájának a sikere, mint az 1986-ban bevezetett új minőségi kategória követelményeinek megfelelő alacsony glükozinolát-tartalmú, 00-ás fajták.

Az első MSL-hibridek

Az olyan nagy vetésterületű hibridek, mint az ARTUS vagy a VISBY döntő mértékben járultak hozzá a terméseredmények és a repce vetésforgó jövedelmezőségének üzemi szintű növeléséhez. A szántás nélküli talajművelés elterjedése, az egyre szélsőségesebb termesztési körülmények között is jövedelmező repcetermesztés csak a hibridek elterjedésével vált lehetségessé.

Pontos technológiai ajánlások

A RAPOOL nem csak hibridet kínál, hiszen a nemesítés csak akkor lehet sikeres, ha annak eredményei üzemi szinten is tetten érhetők. A hibridek adaptációs képessége a termőhelyi és talajművelési rendszerekhez, optimális vetésidejük és vetésnormájuk, termesztésük javasolt intenzitási szintje mind-mind olyan kérdés, melyekre a RAPOOL precíz és a gyakorlatban is jól hasznosítható válaszokat ad.

Kiemelkedő teljesítmény a legnehezebb körülmények között is

A RAPOOL hibridek európai sikerének alapjai a részletekben rejlenek: a nemesítésben, a szigorú és gondos szelekciós kritériumokban, valamint a széleskörű adaptációs és technológiafejlesztési kísérletekben. Nem véletlen, hogy a SHERPA és a VISBY hibrideket a kiemelkedő termőképesség és termésbiztonság szinonimájaként említik Európa-szerte. A legújabb nemesítői vívmányokat képviselő Clearfield hibridek pedig tovább növelhetik a repce jövedelmezőségét a nem optimális termőhelyi és környezeti adottságok között működő gazdaságokban. A RAPOOL idei újdonságai, a MERCEDES, a VERITAS CL és a TROY már átestek a legkeményebb próbákon és teszteken, így az idei évtől már a köztermesztésben bizonyíthatják rátermettségüket.

Blum Zoltán

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu