fbpx

A gyakorlatban minden szem számít

Írta: - 2017 július 10.

A SAATEN-UNION őszi vetésű hibridjeinek és fajtáinak töretlenül növekvő népszerűsége, valamint a mögöttünk hagyott időszak eddig elért eredményei alapján nagy optimizmussal tekintünk a jövőbe. Biztosak vagyunk benne, hogy a nagy teljesítményű, a változó klímához alkalmazkodni képes fajták nemesítése mellett olyan technológiai innovációk éllovasai is vagyunk, amelyek hozzájárulhatnak, hogy a hazai növénytermesztők felkészülten álljanak a piaci és klimatikus változások okozta kihívások elé.

A hazai leányvállalat pozíciói kifejezetten jók a kalászos gabonafélék vetőmagpiacán. A NÉBIH 2015–2016. évi nyilvántartása szerint továbbra is a SAATEN-UNION Hungária Kft. vezeti a sort 28 őszibúza- és 9 hibridbúza-fajtabejelentéssel, megelőzve a hazai vetőmagcégeket is. Nemcsak a belföldi vetőmag-előállítás területe növekszik évről évre, hanem a hibridbúza forgalma is dinamikusan emelkedik, részesedése a fémzárolt búzavetőmag piacán 12–13%.

Nemesítési és termesztéstechnológiai szakértelmének köszönhetően a SAATEN-UNION vezető szerepet tölt be a hibridbúza-előállítás területén. A SAATEN-UNION hibridbúzái a hagyományos fajtákkal szemben jelentős fiziológiai többletaktivitással rendelkeznek.

Ez a jól ismert heterózishatás, mely egyrészt magasabb terméspotenciált eredményez, másrészt jobb stressztoleranciával is együtt jár. A hibridbúzák erőteljesebb és mélyebbre hatoló gyökérzetükkel nagyobb szívóerőt tudnak kifejteni a talajban, így tápanyag- és vízhasznosító képességük is felülmúlja a hagyományos fajtákét. A fajtákkal szemben szinte hihetetlen terméstöbblet elérésére képesek a forró, aszályos évjáratokban, míg kedvező évjáratokban képesek megmutatni azt az elképesztő terméspotenciált, amely bennük rejlik. A hibridbúzák a fajtákkal szemben nagyobb vitalitással, fiziológiai aktivitással, valamint robusztussággal rendelkeznek. Ez a teljesítménytöbblet biztosítja a magasabb és biztosabb termésszintet, különösen a nehéz termelési helyzetekben (pl. gyenge talaj, szárazság, kedvezőtlen elővetemény), amikor a fajták nem képesek a bennük rejlő genetikai potenciált kiaknázni.

A hibridbúza vetésnormája töredéke a hagyományos fajtákénak, intenzív állománykezelés hatására mégis kiemelkedő terméstöbblet elérése képes. Javasolt korai vetése miatt az extra minőségű, minimum 90% csíraképességű vetőmag rovarölő szeres csávázással kerül forgalomba.

A hibridbúzák hazai és régiós vetésterületének elmúlt években tapasztalt területbővülése miatt jelentős erőforrásokat fordítunk arra, hogy a belföldi igények mellett a környező országok vetőmagszükségletét is egyre nagyobb részben tudjuk hazai előállításból kielégíteni. A SAATEN-UNION elkötelezett híve és motorja a kalászoshibridizáció felgyorsításának.

Nem véletlen, hogy a vetőmagpiacon jelenleg egyedüliként kínálunk egyszerre két hibrid kalászos fajt, a hibridbúzát és a hibridrozst. Első hibridárpáink megjelenése már kézzelfogható közelségben van, így belátható időn belül három kalászos faj hibridjei szerepelnek majd kínáltunkban. Reális célkitűzésünk, hogy középtávon a hibridtritikálé köztermesztésbe vonásával – Európában egyedülálló módon – a négy legjelentősebb kalászos faj hibridjei legyenek elérhetőek a magyar termelők számára is.

Az éghajlat és a piaci környezet változása a hazai növénytermesztőket is új kihívások elé állítja. A hőmérséklet emelkedése, valamint a szélsőséges meteorológiai események gyakoriságának növekedése mellett az évjáratok között is egyre nagyobb különbségek tapasztalhatók. A hosszabbodó aszályos periódusok mellett a kiszámíthatatlan, sokszor szélsőséges csapadékviszonyok okozhatnak olyan fokozódó betegségnyomást, amely a hozamok további növelését és a termésbiztonság fenntarthatóságát is veszélyeztetheti.

A SAATEN-UNION nemesítőinél már jó ideje a termésbiztonság, a széles ökológiai alkalmazkodóképesség és a stressztűrés a meghatározó szelekciós kritérium. Célkitűzésünk, hogy az új, széles körű genetikai változatosságot a lehető leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” fajtáinkban. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre.

Mindemellett a SAATEN-UNION kiterjedt európai ellenőrző hálózata biztosítja, hogy valamennyi ígéretes fajtajelöltjének alkalmasságát a lehető legszélesebb körű stresszvizsgálatok igazolják. Ennek köszönhetően tudunk a magyar termelők számára is olyan fajtákat ajánlani, amelyek széles agroökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, valamint jó állóképességgel biztosítják a jövedelmező termesztést a nehéz és változó termesztési körülmények között is.

Biztosak vagyunk benne, hogy az Ön számára megtérülő befektetés, ha él a nemesítés kínálta előnyökkel, és fajtáink fémzárolt vetőmagjának használatával alapozza meg sikeres gazdálkodását.

Blum Zoltán
ügyvezető
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

A SAATEN-UNION őszi vetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.
Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon
itt!