fbpx

Rovar mint takarmány: egyre nagyobb üzlet lesz belőle

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 07.

Legalábbis erre utal, hogy mind nagyobb pénzeket fektetnek ezt célzó kutatásokba és kísérletekbe. Nem holmi zöld hóbortról van szó: a rovartenyésztésből származó takarmány például javíthatja a haszonállatok immunrendszerét, azaz csökkentheti az antibiotikum-felhasználást a baromfi- és sertéstartásban.

fekete katonalégy takarmányként

Már használják, és fogják is

Egy friss hír közvetetten is megerősíti, hogy éleződik a verseny ebben a szegmensben. Egy brit befektetőcsoport azért fordít csaknem 1 milliárd forintot ilyen kutatásokra, hogy megőrizze versenyképességét a szektorban. A fejlesztés alapvetően egy skót rovargenetikai cég, a Beta Bugs Ltd. által termelt Black Soldier Fly (BSF) tojások és lárvák termelésének, értékesítésének és szállításának növelésére irányul. A cég kifejlesztette az Egyesült Királyság első szelektív tenyésztési programját és tojástermelő telephelyét a BSF számára, amely alternatív fehérjeforrásként használható baromfi-, sertés- és akvakultúra-takarmányhoz, és különféle hulladékáramokon, köztük mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokon tenyészthető. A befektetők a rovartenyésztést egyre inkább fenntartható alternatív fehérjeforrásnak tekintik, továbbá egyre bővülő üzletet jelent. A fő alapanyag a fekete katonalégy, amely a rovarlisztekben leggyakrabban használt rovar: a lárvák (BSFL) száraz tömege legfeljebb 50% nyersfehérjét, legfeljebb 35% lipidet tartalmaz, aminosavprofilja hasonló a hallisztéhez. Elismerik és használják alternatív fehérjeforrásként baromfi, sertés, valamint számos hal takarmányozására.

fekete katonalégy

Kevesebb antibiotikum, több fehérje

A rovartakarmányok alkalmazása előnyös az állatok egészsége szempontjából is. Kutatások szerint segíthet az antibiotikumok használatának csökkentésében, mivel erősíti az állatok immunrendszerét. Ennek jelentőségét ecsetelni sem kell, miután Európa hosszú évek óta elkeseredett harcot vív az antibiotikum-túlhasználat csökkentése érdekében. A kitin probiotikumként működik, a fekete katonalégynek antimikrobiális tulajdonságai vannak – például sertéseknél az ebből származó laurinsav megakadályozhatja a hasmenést. Egyes baromfitelepeken kísérleteznek azzal, hogy teljesen szójamentes receptúra alapján takarmányozzák az álaltokat. A kutatók abban reménykednek, hogy a tápanyag-tartalommal megnövelt rovarok alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsíthatják a baromfitakarmányt, növelve tápértéküket. Ebben egyébként gazdasági szempontok is közrejátszanak, miután a konvencionális baromfitakarmányok ára folyamatosan emelkedik az utóbbi években.