fbpx

Milliárdos veszteség, nagy bajban az USA sertéságazata

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 08.

Évekig tart majd, míg a jövedelmezőség eléri a 2020-as évek. Az ok idehaza is ismerős: úgy megnőttek az árak, hogy pillanatnyilag sertésenként bő ezer forintnyi dollárt buknak az állattartók.

sertés forgalmazás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Minden drágul, de van még más is…

Az Egyesült Államok sertéságazatának az elmúlt években elért jövedelmezőségi szintje hosszú ideig tarthat, amíg visszatér – jelentette ki a napokban dr. Lee Schulz, az Iowa Állami Egyetem közgazdásza, aki szerint sertésenként közel 21 dollár veszteség várható idén az amerikai sertésiparban. Más egyetemi kutatóközpontok annak is utánamentek, mi okozza a jelentős veszteséget: 2020 januárja és 2022 áprilisa között a kukorica ára csaknem 80%-kal nőtt, a szójababé 42%-kal, a benziné 48%-kal. E költségek idén is változatlanok maradtak, sőt, romlottak. De van más tényező is: egyes államok állatjóléti előírásai további többletköltségeket okoznak a sertéstartóknak. Ebben a helyzetben több sertéshústermelő nagyvállalat farmbezárásokat hajt végre, sőt, egy nagy sertéshús-feldolgozó bezárását is bejelentették.

Kevesebb sertéshúst esznek a jenkik

A negatív trendet erősíti, hogy a sertéshús iránti eleve alacsony kereslet tovább mérséklődik, amiben az árak emelkedése mellett a húsfogyasztás-ellenes lobbinak is kanala van – igaz, ezt leginkább éppen a sertéshús-szegmens szenvedi el. Merthogy például a baromfihús-fogyasztás jelentősen nő: az elmúlt 60 évben az egy főre jutó éves csirkefogyasztás szűk 13-ról 45 kilóra nőtt, míg a sertéshús iránti kereslet 27 kilóról 25 alá esett.

Tovább nőhet a gazdák vesztesége

A Reuters hírügynökség október végén arról számolt be , hogy a chicagói árutőzsdén a sovány sertés határidős jegyzései mélypontra estek, a gyenge kereslet miatti aggodalmak mellett. Megfigyelők recesszió közeledtétől tartanak, ami ugyancsak negatívan hat majd vissza a húsfogyasztásra. Ha ezzel a trenddel párhuzamosan a gabona határidős ügyletek is ilyen irányba mennek, akkor a termelők fejenként 20-30 dollárt veszítenek majd, ami az összesen 60 milliós állományt érintően további 1,2-1,8 milliárd dolláros veszteséget jelent az iparág számára.