Bezárás

A precíz terménykezeléshez a PETKUS tűnt a legjobb választásnak

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 08. -Hirdetés

Egy tisztító- és szárítóberendezés-beruházást gyakran hosszas utánajárás előz meg, ugyanis korántsem mindegy, hogy annak kivitelezését melyik gyártóra bízza a beruházó, hiszen a berendezéseknek akár évtizedekig is megbízhatóan kell működniük. Kovács Péter banai gazdálkodó viszont nem töprengett sokáig, nagy bizalommal választotta a német precizitást, a PETKUS-technológiát.

Már gyermekkoromban agrárpályára készültem

A Komárom-Esztergom megyében található Bana községbe látogattam, hogy Kovács Péter gazdálkodót a legutóbbi telepi beruházásának részét képező szárítóüzem megvalósításról kérdezzem.

A telephelyre érkezve azonnal feltűnt, hogy a vendéglátó gazdaságot igen precíz és igényes ember vezetheti. Erről nemcsak a neves gyártók gondosan sorba parkoltatott (közülük sok fedél alatt áll), jellemzően fiatal gépei árulkodtak, de a rendezett és igényes telephely is. Beszélgetésünk elején a házigazdát arra kértem, hogy mutassa be az idáig vezető utat.

Kisgyermekként is a mezőgazdaság vonzott, 14 évesen már saját kistraktorral rendelkeztem. Miután elvégeztem a Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskolát, különféle mezőgazdasági szolgáltatásokkal kezdtem a pályám. 2006-ban fogtam szántóföldi növénytermesztésbe, mindössze 2,3 hektár bérelt területen, MTZ traktorral és használt munkaeszközökkel. Mindez, amit most itt lát, innen indult. A birtokméretet folyamatosan növeltem, miközben újítottam, modernizáltam a gépparkot. Jelenleg mintegy 2500 hektár területen gazdálkodom, amiből 320 hektár saját tulajdon, a többin bérmunka-szolgáltatást végzek. Precíziós gazdálkodást folytatok, amihez pályázat keretében kombájn, traktor, gabonavető gép és műtrágyaszóró beszerzése jelenleg is zajlik.

Már-már önmagát adja el a precíz PETKUS-technológia

Mikor és miért döntött tisztító- és szárítóberendezés-beruházás mellett?

Ez több mint 10 éve megfogalmazódott bennem. Egyrészt amiatt, hogy ne legyek kiszolgáltatva a bérszárítás hátrányainak, másrészt a betakarításkorihoz képest jellemzően már 2-3 hónappal később jóval magasabb a termény ára. Ezidáig viszont nem rendelkeztem olyan saját tulajdonú telephellyel, ahol egy ilyen beruházást megvalósíthattam volna. 3 évvel ezelőtt vásároltam meg ezt a jelenleg már 9 hektárra bővített területet, ahol zöldmezős beruházás keretében alakítok ki korszerű telephelyet. Az irodaépület a mérlegházzal tavaly elkészült, 3600 m2-es csarnokot is építtettem, és hamarosan a PETKUS szárítógép és kiszolgáló technológiájának indítógombját is megnyomhatjuk.

Kovács Péter gazdálkodó Gergely Sándor társaságában a beruházás előtt
Kovács Péter gazdálkodó Gergely Sándor társaságában a beruházás előtt

Mi alapján esett a választása a PETKUS-technológiára?

Habár több gyártót felkerestem, árajánlatot is kértem, mégis hamar a PETKUS mellett tettem le a voksomat. Ennek egyik oka, hogy a környéken a gyártó több berendezése is üzemel a tulajdonosok legnagyobb megelégedésére, másrészt régóta ismerem Gergely Sándort, a PETKUS – Közép – Európa Kft. cégvezetőjét, aki minden igényemben kiszolgált, és kialakult egy bizalmi kapcsolat. Arról nem is beszélve, hogy a PETKUS német gyártó, amely cégek igen jól ismertek a precizitásukról.

A megelégedettség bizonyítéka a következő közös projekt is

A PETKUS-berendezés ismertetésére Gergely Sándort kértem meg.

A technológiai sor a hattyúnyakas garatrédlerrel ellátott fogadóterülettel kezdődik, hogy az anyagmozgató rendszer ne kerüljön mély aknába. A PB-gázzal működő szárítóberendezés 12 tonna/óra, míg a kiszolgáló anyagmozgató technológia és a 2 db tisztítógép pedig 60 t/óra kapacitású. Az anyagmozgató technológia optimálisan egy csoportban (rövid surrantócsövek) a szárító- és tisztítógépek között található. A serleges felvonófejeknél a közös pódiumrendszeren a szervizelés könnyen elvégezhető. Azonos típusú elő- és utótisztító található a rendszerben, és biztosított a soros vagy párhuzamos üzemmód is a technológiai soron. – A közös munka ezzel nem ért véget, hiszen pályáztam és nyertem 3 darab 3500 tonnás silóra is, amelyekről már szintén tárgyalunk Sándorral. Továbbá a jövőben felsőpályás betárolást is szeretnénk kialakítani a már elkészült terménytárolóba – tette hozzá Kovács Péter.

Régóta tervezett projekt valósul meg a PETKUS-nak és a pályázati lehetőségeknek köszönhetően. Nagyon várom a gabonaszezont, hogy a megvalósított technológiai sort végre használhassam.

Csomor Zsolt

Petkus