Bezárás

Pofon a sportszerűségnek a sertéspestistől

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 08.

Az alkalmazásban álló hivatásos vadászok használhatnak speciális eszközöket a sertéspestishez kapcsolódó állománygyérítési célból elrendelt, diagnosztikai vaddisznó-kilövések során. Az új rendelkezés alapján a lehetőség Magyarország teljes területére, valamennyi kockázati kategóriára kiterjed.

Vaddisznó

Azok a bizonyos speciális eszközök

Magyarország afrikai sertéspestis (ASP) felszámolására vonatkozó mentesítési terve az állománygyérítési célú, diagnosztikai kilövések végrehajtásához lehetővé teszi bizonyos speciális eszközök (pl. éjjellátó- és hőkamera céltávcső) használatát.

Az előírt diagnosztikai tervszámok sikeres teljesítése, így a járvány hatékony megfékezése érdekében – figyelembe véve az érintettek és a szakmai szervezetek javaslatait is – az Országos Főállatorvos a speciális eszközök használatára jogosult személyek körének bővítéséről döntött.

A jövőben, előzetes bejelentést követően, a vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok is használhatnak speciális eszközöket az diagnosztikai vaddisznó-kilövések során. 

Kivételes esetnek minősül a hangtompító használata, amelyhez az OJK vezetőjének engedélye szükséges.

A speciális eszközök használatához szükséges előzetes bejelentés tartalma:

  • vadászatra jogosult beazonosításához szükséges adatok (név, VGE kódszám);
  • vadászatra jogosult képviselőjének adatai (név, tisztség, elérhetőség);
  • a speciális eszközt használó hivatásos vadász azonosításához szükséges adatok (név, születési hely és idő, anyja neve, fegyvertartási engedély száma, nyilvántartásba vételi azonosító, szolgálati jelvényének száma);
  • a speciális eszköz azonosításához szükséges adatok (márka, típus, gyáriszám).

A bejelentést a területileg illetékes megyei állategészségügyi hatóság felé kell megtenni, továbbá ugyanitt a vadászatra jogosult a speciális eszközök használatában bekövetkezett bármilyen változást is köteles soron kívül bejelenteni.

Forrás: Nébih