fbpx

Meleg van, klímát a kérődzőknek!

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 07.

Korlátozás alatt a nem klimatizált járművek alkalmazása az élőállatok hosszútávú szállítmányozása kapcsán. 2022. július 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tiltja a közúti kérődző szállítását nem klimatizált járművel, amennyiben a célállomás Törökország, és a tervezett útvonal Bulgárián keresztül halad.

Szarvasmarha
A hőstressz az állatok szállítása során felmerülő egyik leggyakoribb probléma a nyári időszakban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A nyár folyamán folyamatosan vizsgálják

A hatósági szakemberek – célországtól függetlenül – vizsgálják, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartva biztonságosan indítható-e egy-egy állatszállítmány.

A hőstressz az állatok szállítása során felmerülő egyik leggyakoribb, rendszeresen visszatérő probléma a nyári időszakban, amely jelentős és indokolatlan szenvedést okoz a szállított állatoknak. A megemelkedett külső hőmérséklet hatására a nem klimatizált állatszállító járművek rakterében is megnövekszik a hőmérséklet, az esetek egy részében jelentősen túllépve az uniós rendeletben meghatározott tartományt (5-30°C +/- 5°C).

Épp ezért a hatósági állatorvosok – célországtól függetlenül – nem indíthatnak el kérődző és sertés szállítmányt abban az esetben, ha a tervezett útvonalon a szállítás során az előre jelzett külső hőmérséklet bármikor meghaladja a 30°C-ot. Kivéve, ha ez az időszak a megállásra betervezett ellenőrző állomáson történő 24 órás pihentetés idejére esik.

A kritikus útvonal

A hatóság a hőmérséklet előrejelzések alapján döntést hozott az állatvédelmi szempontból egyébként is kritikus útvonalnak számító, Bulgárián keresztül Törökországba tartó szállítmányokról. Ennek értelmében 2022. július 1-től visszavonásig megtiltotta ezen a vonalon a kérődző szállítmányok közúti indítását a klímaberendezéssel nem rendelkező szállítójárművek esetében. Az intézkedés mind a tranzit, mind a végleges úti célként Törökországba irányuló szállítmányokra vonatkozik.

A Nébih részletes útmutatója élőállat-szállítók és szállításszervezők részére a nyári időszakra vonatkozó ajánlásokat tartalmaz, amelyek betartásával elkerülhető a szállított állatok szükségtelen szenvedése.

Az állattenyésztéssel kapcsolatos további híreinket olvashatja portálunk megfelelő rovatában.

Forrás: Nébih