Bezárás

MVH: lezárásához közeledik a 2012-es EU Élelmiszersegély Program

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 07.

Budapest, 2013. március 6., szerda (MTI) – Az EU Élelmiszersegély Program keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szerződött segélyszervezetek tavaly márciusban kezdték meg és az idén március közepén fejezik be a 2012-es programhoz kapcsolódó élelmiszerek eljuttatását a rászorulóknak – közölte az MVH szerdán az MTI-vel.

 

 

A közlemény szerint sikeres évet tudhat maga mögött az Európai Unió által finanszírozott EU Élelmiszersegély Program 2012-ben is, amit Magyarországon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hajt végre, és amelyet mind az önkormányzatok, mind a rászorulók pozitívan fogadtak.

Az országos program keretében az EU-s forrásból közbeszerzési eljárást követően előállított élelmiszereket a hivatallal szerződésben álló négy segélyszervezet, a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el a magyarországi rászorultak számára.

A múlt évben kiosztott élelmiszerek mennyisége meghaladta a 15 ezer tonnát.

Ezért az EU döntése alapján Magyarország 1806,425 tonna – 897 millió forint értékű – intervenciós sovány tejporral és ezen túl 2,85 milliárd forinttal fizethetett a közbeszerzési eljárásban nyertes vállalkozók részére.

Az EU élelmiszeradományai több mint 2300 településen több mint 1 millió emberhez jutnak el.

A program keretében azok a kisnyugdíjasok és a létminimum közelében élők tekinthetők rászorulóknak, akik jövedelmi viszonyai a KSH által publikált létminimum értékek közelében van.

Az élelmiszerek osztása alkalmával tésztát, lisztet, kekszet, kristálycukrot, konzervet és UHT tejet is kaptak a kedvezményezettek.

A termékeket előállító vállalatokat az MVH közbeszerzés útján választotta ki a pályázatot benyújtó mikro-, kis- és középvállalkozások közül.

Az élelmiszereket magyarországi üzemek állították elő, segítséget nyújtva ezzel a magyar munkahelyek megtartásában is.

Az MVH szigorú laboratóriumi minőségi ellenőrzések keretében vizsgálja az élelmiszereket.

Az élelmiszer a leghatékonyabb támogatási formák között szerepel, mivel az ára nem költhető másra – tartalmazza közlemény.

 

MTI 2013. március 6.