fbpx

Eső, meleg jön: ennek az időjárásnak megint rossz vége lesz

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 09.

Olyan meleg van, hogy megint megindulnak a növények, pedig a télnek még nincs vége. Már amennyiben télnek nevezhető ez a fagymentes áprilisi idő…

pára szántóföld időjárás
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

17 fok február elején…

Az átlagosnál 1-2 fokkal enyhébb január után február első hetében erős nyugati szél kíséretében rendkívül enyhe légtömegek érkeztek fölénk. Az elmúlt egy hét átlaghőmérséklete +6 és +9 fok között alakult, ami 6-9 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásos 0 fok körüli átlagot. Gyenge fagyok hajnalonként is csak kevés helyen fordultak elő, de a szeles éjszakákon sokfelé nem csökkent +7 fok alá a hőmérséklet. Napközben jellemzően 13-17 fok közé melegedett a levegő, de kedden néhol 20 fokot is mérhettünk. A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek. A meleg idő továbbá megzavarja a vegetáció téli mély-nyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek. A túl korai fejlődés idén is azzal fenyeget, hogy a tavaszi fagyok elviszik a termés kisebb-nagyobb részét. Lassú lehűlés ugyan a jövő hét elejétől várható, de továbbra is melegebb lesz az ilyenkor szokásosnál.

Kevés eső jött, a talajok telítettek

Január 20-a óta csak nagyon kevés eső esett, így a harmincnapos csapadékösszeg országszerte hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, de a csapadékos november és december miatt a 90 napos összegben még mindig nagy a pozitív eltérés. Az elmúlt időszak szárazabb, szeles, ugyanakkor meleg időjárása kissé szárította, szikkasztotta a talajok felső néhány centiméteres rétegét, viszont a Tisza tágabb környezetében és a Tiszántúlon még mindig sokfelé vannak belvízfoltok. Az ősz második és a tél első felében teljesen feltöltődött talajok a felszín közeli rész kivételével most is nedvességgel telített állapotban vannak.

Csillapul, de marad a meleg

A folytatásban is marad az enyhe idő, azonban több lesz a felhő, és eső is érkezik. Pénteken és szombaton napközben csak elszórtan várható gyenge csapadék, majd szombat estétől egyre többfelé ered el az eső, és hétfő délig a Dunántúlon és az északi országrészben 10-20 mm, az Alföldön 2-10 mm közötti mennyiség valószínű. Kedden a keleti országrészben van nagyobb esély további esőkre, majd a jövő hét közepétől csökken a csapadékhajlam. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul azzal együtt is, hogy vasárnaptól kissé lehűl az idő, és az extrém meleg már csak a délkeleti országrészben lesz jellemző. Az éjszakai fagyok egyelőre nem térnek vissza, hajnalonként eleinte 6-11, hétfőtől 1-6 fok közötti értékekre számíthatunk – jelentette az OMSZ agrometeorológiai szolgálata.