fbpx

Termelői szemléletváltás a zöldségtermesztésben: Cél a magasabb beltartalmi érték

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 09. -Hirdetés

A VitaminGarden Agrár-Innovációs Operatív Csoport küldetésének tekinti újszerű, innovatív szemlélet bevezetését a helyi zöldség-gyümölcs termelési gyakorlatba. Tevékenységünk célja a minél magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkező zöldség, gyümölcs termelése.

A VitaminGarden Innovációs Csoport az „Innovációs Operatív Csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás” című pályázat elnyerését követően, 2020-ban alakult 4 fő Hajdú-Bihar vármegyei mezőgazdasági termelő és 1 fő PhD fokozatú minőségbiztosítási szakértő részvételével. Az Operatív Csoport munkáját számos, elismert külső szakértő is segítette, például biológus, kertészmérnök, növénytermesztési és kertészeti tudományok doktorai, mezőgazdasági kutatóintézet.

A projekt megvalósítása az alábbi tevékenységeket foglalta magába:

  • Széleskörű hazai és nemzetközi szakirodalmi információk összegyűjtése a minél magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező kertészeti növénykultúrák termelése témában.
  • Szakirodalmi információk alapján 2 éves tesztgazdálkodás folytatása a zöldségek beltartalmi értékeinek növelése céljából. Teszt- és kontrollterület kijelölésével.
  • VitaminGarden Védjegy bejegyzése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A szakirodalmi adatokkal alátámasztott és a tesztgazdálkodás során a helyi gyakorlatban eredményesnek minősülő módszerek „Minősítő Rendszerbe” való foglalása.
  • Tudásmegosztás más mezőgazdasági termelőkkel.

A tesztgazdálkodások során a betakarítási időszakban a teszt- és kontrollterületről mintavételezés történt. A termések beltartalmi paramétereit akkreditált élelmiszerlaboratóriumban vizsgálták minden zöldség esetében az adott növényre kiemelten jellemző 6-féle beltartalmi érték vizsgálatával.

A projekt 2. tesztgazdálkodási évében a kápia paprika, jalapeno paprika és görögdinnye esetében a vizsgált paraméterek 100%-ánál sikerült különböző mértékű javulást elérni. A zöldborsó termesztése során a vizsgált elemek 83%-ánál, a pritamin paprika és sütőtök vonatkozásában pedig a 66%-ánál értünk el javulást.

Példa a C-vitamin-tartalom növekedésére az akkreditált élelmiszerlaboratóriumi vizsgálatok alapján:

Az eredményes tesztgazdálkodások elsősorban baromfitrágya-granulátum, talajbaktérium-készítmények és különböző algakészítmények alkalmazásával valósultak meg (a felsorolás nem teljes).

A VitaminGarden Agrár-Innovációs Operatív Csoport céljai közzé tartozik a projekt során megszerzett tudás átadása más mezőgazdasági termelők számára. A projekt megvalósítása során 9 db lektorált e-ismeretterjesztő szakmai tudásanyag készült ppt formátumban, melyek az alkalmazott módszerek elméleti hátterét foglalják össze.

Az Innovációs Csoport tagjai a 2024. évben már beépítették a mindennapos gazdálkodási gyakorlatukba a projekt során elért eredményeket, illetve a jövőre vonatkozóan is elköteleződtek új módszerek felkutatására és kipróbálására a magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkező zöldségek termelése érdekében.

A projekt Vidékfejlesztési Program keretén belül az „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projektek megvalósításához szükséges beruházások támogatása” című VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.5.1-17 kódszámú pályázat keretében valósult meg.

A projektről bővebb információ olvasható: www.vitamingarden.hu weboldalon.