fbpx

Lassan egy tízessel lesz drágább a benzin, mint a gázolaj

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 28.

A nemzetközi olajpiac még mindig nyugtalan, hiába emelkedett a Brent olajár. Ez eltérően jelentkezik a hazai nagykereskedelmi üzemanyagárak esetében: a 95-ös benzin tarifája bruttó 6 forinttal lesz drágább, míg a gázolaj literjét 3 forinttal kevesebbért adja a MOL a kereskedőknek.

Töltőállomás, LED oszlop
A benzin ára emelkedik, a gázolaj olcsóbb lesz (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A bankszektor hírei miatt még mindig nyugtalan az olajpiac

A Brent típusú olaj ára még ezen a héten sem talált magára, a bankszektorból érkező hírek bizonytalanságban tartják a befektetőket. Ugyan a 71 dolláros szintről mostanra visszaerősödött 75 dollárig a nyersolaj ára, ami 5%-os emelkedést jelent, az olajpiac továbbra is igen nyugtalan.

Ez a bizonytalanság a forint árfolyamában is hozott változást: a hét eleji 373 forintos dollár mostanra 357 forintért megy, ez 4%-os változást jelent a forint árfolyamát tekintve.

A MOL ellentétes irányú üzemanyagár-változtatásának hatására 600 forint közelében stagnál a benzin és a gázolaj tarifája, sok kúton kezdődhet 5-ös számjeggyel a literenkénti ár. A benzin pedig jellemzően többe fog kerülni, mint a gázolaj.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely között megközelítőleg 140 forint különbség van, gázolajnál ugyanez az érték meghaladja a 180 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 606 Ft/liter;
  • gázolaj – 606 Ft/liter.

Amennyiben a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin kapcsán 612 forintos árral számolhatunk, a gázolaj literje pedig 603 forint körül fog beállni.

Utoljára múlt hét pénteken változtak az árak, bár akkor csak a gázolaj ára csökkent, a benzin stagnált.

Forrás: holtankoljak.hu