fbpx

Mathiász János világhírű magyar borászra emlékeztek Budapesten

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 07.

Budapest, 2013. március 6., szerda (MTI) – A világhírű magyar szőlész-borász, Mathiász János példája mutatja, hogy a szakértelemmel végzett szívós munka meghozza gyümölcsét – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, Mathiász János születésének 175. évfordulójára rendezett ünnepségen.

 

 

A közlemény szerint az államtitkár kitért rá: a nagy múltú magyar szőlő- és borkultúrának meg kell felelnie a mai kor kihívásainak és újra el kell foglalnia méltó helyét a világban.

Hozzátette: meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyek felemelik a magyar vidéket és előre viszik a magyar mezőgazdaságot.

Budai Gyula emlékeztetett: a Mathiász János által nemesített 3700 szőlőfajtából közel ötvenet még napjainkban is termesztenek.

Ma is vannak Mathiász-féle ültetvények szerte a világban, Kaliforniában, a Krím-félszigeten, Izraelben, Dél-Afrikában, Japánban.

Borai közel kétszáz világversenyt nyertek.

Az 1873-as világkiállításon elért kiugró sikere után több külföldi ajánlatot is kapott, de azokat nem fogadta el és élete végéig hazájáért munkálkodott.

A Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt rendezett megemlékezésen részt vettek Mathiász János leszármazottai is.

 

MTI 2013. március 6.