fbpx

Túlléptünk a varjakon, más védett állatok is látókörbe kerülnek

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 07.

Közel két hete adtunk hírt a vetési varjak által okozott károkról, valamint a kamara adatgyűjtési akciójáról, mely a témát érinti. Most tovább lépett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), online felmérést indított a védett és fokozottan védett állatfajok által okozott károkról, hogy megalapozott jogszabály-módosítási javaslatot tudjon beadni.

Vadmadarak vonulása
A vadállomány kártétele jelentős az agráriumban (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Az elmúlt években több vármegyében is jelentősen megnőtt a vetési varjú állomány

A varjak a szántóföldeken nagyon nagy károkat okoznak, kiszedik a vetőmagot, megdézsmálják a termést, illetve a településeken is egyre nagyobb számban jelennek meg. A NAK országszerte kéri a gazdálkodókat a mezőgazdasági kártételek bejelentésére, melynek hatékonyabb felmérése érdekében felmérést indított, ehhez készített egy online kérdőívet.

A kérdőív kiterjed a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V.9.) KöM rendelet 2. számú melléklete szerinti valamennyi védett és fokozottan védett állatfaj által okozott kárbejelentésre.

A felmérés célja egy országos adatbázis kialakítása, illetve javaslat szabályzó módosítására

Ennek adatai alapján a NAK kezdeményezni tudja a vonatkozó jogszabályok módosítását. A szabályozási környezet módosítását már korábban is kezdeményezte a kamara, de az nem járt eredménnyel.

Több esetben olyan visszajelzések érkeztek a hatóság, illetve a döntéshozók részéről, hogy nem érkeznek be hozzájuk nagy számban riasztási, gyérítési kérelmek, emiatt meglátásuk szerint a varjak nem okozhatnak jelentős problémát a gazdálkodóknak. Másrészt a védettség uniós szinten került meghatározásra, az állomány nagyságát is uniós szinten vizsgálják, és vannak olyan országok, ahol csökken a varjak száma.

Ezért fontos, hogy a kártételekről, azok kiterjedéséről és mértékéről pontosabb adatok álljanak rendelkezésre, így a vonatkozó jogszabály módosítására vonatkozó javaslatot számszaki adatokkal alá lehet támasztani.

A NAK emiatt országos felmérést indít a gazdálkodók körében, vármegyei szervezetei segítségével rögzítve a gazdálkodói jelzéseket a vetési varjak által okozott kártételekről.

Az ONLINE KÉRDŐÍV a kamara rendszerében elérhető, azon a kárbejelentésre vonatkozó adatok megadhatók. Szükség esetén a gazdák továbbra is fordulhatnak a falugazdászokhoz, kereshetik és kérhetik a segítségüket a kitöltésben.

Forrás: NAK