Keresik a támogatási lehetőségeket

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 07.

A KAP felhívásaihoz az élelmiszeripar olyan szakágazatainak támogatási lehetőségét vizsgáljuk, melyek jellemzően hazai alapanyagot dolgoznak fel – mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a Tej Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Dabason.

Tejüzem
Pályázatokkal is támogatott a hazai tejfeldolgozás (fotó: Horizont Média/Archivum)

Kitettek vagyunk az európai tejpiacnak

Dr. Felkai Beáta Olga köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a tejágazatban vannak pozitívumok, ugyanakkor a külső hatások révén jelentős az ingadozás a teljes vertikumban, hisz hazánk, méretéből adódóan, az európai tejpiac folyamatait követi. Az agrártárca a szabályozási, ellenőrzési és a támogatási oldalon nyújt segítséget a tejiparnak.

Tavaly elfogadták a 2023-2027-es KAP (Közös Agrárpolitika) Stratégiai Tervet, amelyben a termeléshez kötött támogatás mintegy kétharmada állattenyésztéshez kapcsolódik. A cél az, hogy kiszámítható, tervezhető legyen a támogatási időszak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A korábbiakhoz képest már a 2014-2020-as időszakban is nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszeripar támogatása, a VP (Vidékfejlesztési Program) több, mint 20 milliárd forint, a GINOP (Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program) mintegy 10 milliárd forint összegű támogatást tett elérhetővé a tejfeldolgozás számára az előző támogatási időszakban, emellett nemzeti forráshoz is tudtak jutni a termelők – emelte ki a szaktárca képviselője.

A jelenlegi támogatási időszakban az élelmiszeripar 750 milliárd forint tervezett forrásából már több mint 250 milliárd forint kiírásra került, de a következő etap felhívásának tervezését is hamarosan megkezdik. Annak érdekében, hogy ezek a támogatások lehívhatók is legyenek, kormányzati szinten a kamattámogatott hitelprogrammal kapcsolatos munkák is folyamatban vannak.

A tej legyen tej – tisztázni kell a helyettesítő fogalmakat

A Magyar Élelmiszerkönyv keretében jelenleg a tejitalok szabályozásán dolgoznak, valamint az ipari kezdeményezés élére állva az Agrárminisztérium a kecskesajt minőségi követelményeinek szigorítását is vizsgálja.

Ezen felül a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszerrel a fogyasztók tudatosságának növelése is a cél, a legfontosabb, hogy a fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy milyen terméket vesz le a polcról. Az imitátum és a helyettesítő fogalmak tisztázódjanak – a tejtermékek esetében ez elengedhetetlen. Ennek érdekében az Agrárminisztérium egy útmutatót tervez kiadni az ipar és a szakmai képviseletek segítségével – mondta a helyettes államtitkár.

Forrás: AM Sajtóiroda