fbpx

Őshonos, különös tenyészállatok is láthatók lesznek

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 09.

A szokásos tavaszi időpontról mind tavaly, mind idén el kellett halasztani az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás rendezvényt. 2021-ben a házigazda Hód-Mezőgazda Zrt. már semmiképpen nem akarja kihagyni a nagy várakozás övezte eseményt. A hosszú, kimaradt idő miatt nagyobb előrehaladást láthatnak a szakmai érdeklődők a tenyészállatok területén, mint a korábbi kiállításokon.

 

Mezőgazdaság, tenyészállatok
A tenyésztők két éves kihagyás után őshonos, különös tenyészállatokkal is fel fognak vonulni
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A kiállítás ideje és helye

Az OMÉK társrendezvénye címét is viselő rendezvény 2021. szeptember 23 és 25. között fogadja a kiállítókat és a látogatókat a szokott helyen: Hódmezővásárhely, Aranyág kert 71. szám alatti Kiállítási Centrum.

 

Hagyományos állattenyésztés és a hozzá kapcsolódó növénytermesztés

A Magyar Állattenyésztők Szövetség és a társszervezeteivel rendezett kiállítás mindig megújulva őrzi a hagyományos állattenyésztési kultúrát és a hozzá kapcsolódó növénytermesztést.

A szakmai közönség az idei rendezvényen nagyobb előrehaladást láthat majd a szeptemberben kiállítandó tenyészállatok bemutatóján, hiszen a legutóbbi esemény óta jóval több idő telt el, mint a szokásos kiállítási időszakban, így a legújabb genetikával több mint két év után találkozhatnak.

A tavalyi kiállításra szánt állatokat már nem lehet abba az életkori kategóriába benevezni, ahová eredetileg szánták őket, így viszont még jobban nyomon lehet majd követni a fejlődést.

 

Fekete Balázs állattenyésztési és kiállítás igazgató

Körülbelül annyi, vagy közel annyi tenyészállatot várnak a kiállításra, mint eddig, annak ellenére, hogy mind a takarmányárak, mind a szállítási költségek brutálisan megnövekedtek.

Ezt az áremelkedést ugyanakkor a tenyésztők várakozása ellensúlyozza. Az ipari kiállítók jelentkezési határideje hamarosan lejár, az állattenyésztők viszont július vége felé fogják véglegesíteni a benevezendő tenyészállataikat.

A telefonbeszélgetések alapján Fekete Balázs nagy érdeklődést tapasztalt, mindenki várja, hogy végre személyesen is találkozhassanak a tenyésztők.

 

Mezőgazdaság, tenyészállatok
Az óvoda kezdeményezte a lufimentességet, melyhez csatlakozott a házigazda
Hód-Mezőgazda Zrt. (Fotó: Barna Ferenc)

 

Szeptember 01-től online is lehet majd belépő-és parkolójegyet vásárolni

A rendező Hód-Mezőgazda a mindenkori járványvédelmi helyzetnek megfelelően, a hatályos jogszabályok betartásával rendezi a kiállítást. A rendezvény tematikája lényegében változatlan, megegyezik a korábbi években megrendezett eseményekével.

Az online jegyvásárlási rendszer tavaly debütált volna a 2020-as Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tavaszán, de most szeptembertől élesben fog működni.

A kiállítás lufimentes rendezvényként kerül megrendezésre. Ennek állat- és környezetvédelmi okai vannak, nem utolsó sorban pedig balesetmegelőzés szempontjából van jelentősége.

 

Forrás: Hód-Mezőgazda Zrt.