fbpx

Működő Hofherr traktorok a Csatári Gépmúzeumban (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 július 09.

A Hofherr traktor a kedvence, de minden muzeális mezőgazdasági gép és eszköz helyet kap a gyűjteményében, amit csak be tud szerezni. Csatári Sándor nagy gonddal feljavítja a fészerekben rozsdásodó eszközöket, és bízik abban, valahol elhelyezheti majd őket, hogy a nagyközönség is láthassa a gép matuzsálemeket.

 

 

Két tucat traktor

A targonca sem egy mai darab már, amivel Csatári Sándor kiviszi a raktárból a múlt század első felében gyártott mezőgazdasági gépeket. Szépen sorba állítja a régi traktorokat, és mindegyikhez egy-egy történetet fűz a szabadidejében is a gépekkel foglalkozó nyugdíjas szakember. A bemutatásra csak a szabadban kerülhet sor, mert nincs állandó helye a matuzsálemeknek.

Körülbelül 25 évvel ezelőtt kezdtem a gyűjtését a Hofherroknak, mert elsősorban a magyar gyártmányú traktorok érdekeltek. Hogy miért? Hát azért, mert a nagyapám, apám ezeken dolgozott. Akkor, még gyerekként nagyon megtetszettek ezek a gépek. Szaladtam az eke után, és néztem, hogy mennek ezek a Hofherrok. Ezek voltak az elsők, amiket beszereztem. Az ország minden részére elmentem, ha megtudtam, hogy van belőlük valahol eladó. Aztán beszereztem néhány külföldit is, mert ahhoz is kötöttek emlékek és nagyon érdekelt a működésük mondja Csatári Sándor kiskunhalasi gépgyűjtő (képünkön).

 

Izzítani kell

 

Hofherr traktor indítása
Hofherr traktor indítása

 

Az első izzítófejes Hofherr traktort csak úgy tudjuk beindítani, ha előmelegítjük, mert nincs még benne semmilyen elektromosság. Az elején lévő kis kamrát izzítjuk gázpörkölővel (régen szalmával). Ez 10 percig is eltart, aztán a lendkerekét kézi erővel megforgatva indul be szép lassan pöfögve a motorja.  Ez a Malvin úgy került hozzám, hogy Csanádpalotán találtam darabokban, itt raktuk össze Kiskunhalason már vagy húsz éve. Azóta működik, bemutatókra viszem, cséplőgépet hajtok vele. Ez egy hűséges barát lett már évek óta.

 

1930-40

 

MÁVAG T20-25-ös traktor
MÁVAG T20-25-ös traktor

 

A mellette lévő gép egy MÁVAG T20-25-ös traktor. A számozása azt jelenti, hogy 20 lóerős a teljesítménye, ha vontat és 25, ha szíjtárcsáról hajt. Az 1930-as években kezdődött a gyártása, a 40-es évek vége felé már nem készítettek belőle többet, mert kicsi volt a teljesítménye a nagy területekhez. – Nagyon tetszik mert hasonlít a Hofherrhoz. Ugyan úgy előmelegíteni kell, de kezelni nehezebb volt. Ezt onnan tudom, hogy a nagybátyáim mind ilyenen dolgoztak meséli Sándor.

 

Hidraulika és kardán is

 

Lanz Bulldog traktor
Lanz Bulldog traktor

 

A következő traktor egy 1954-ben, Németországban gyártott Lanz Bulldog. Ez egy állatorvosé volt, följavítottam, még műszaki vizsgája is van. Régi fajta, de ezen már vannak modern dolgok: mert lehetett kézzel és önindítóval-akkumulátorral is indítani. Van már rajta hidraulika, kardán kihajtás, ami a Hofherroknál nem volt még.

 

A fakuplungos

 

Mez Hofherr traktor
Mez Hofherr traktor

 

A következő traktor szürke színével és nagyobb magasságával is eltér az előzőektől.Ez a Mez Hofherr 32 lóerős, ezért már elég nagy volt. 1926-ban gyártották, a Hofherr gyárnak ez volt a 3. típusa, amit gyártottak a Mez 15, 20, és a 22 után. Érdekessége, hogy két személy lendkerékről tudja csak beindítani. A másik pedig, hogy ennek a traktornak még fából van a kuplungja gyárilag, ezért úgy is hívták, hogy fakuplungos traktor.

 

Jönnek a Csehszlovákok

 

Zetor 25 K traktor
Zetor 25 K traktor

 

A Zetor 25 K Csehszlovák gyártmány, a ’60-as évek legelején jöttek Magyarországra. Igaz csak 25 lóerős traktor volt, viszont modernnek számított abban az időben, mert ezt már hidraulikával, kardántengellyel és légfékkel gyártották. Izzításra indult és szállításra használták a legtöbbet és egyéb könnyebb talajmunkákra. Ezt követték a magyar gyártmányú Dutrák amit úgy hívtak, hogy UE 28-as. Ezek már első-hátsó kerék hajtásosak voltak. Egyre erősebbek lettek: 50, 90, 110 LE-re, ami már 6 hengeres volt.

 

Traktorok elhelyezésre várva
Traktorok elhelyezésre várva

 

Csatári Sándor egy életen át gyűjtötte össze, a hazánkban még fellelhető mezőgazdasági gépeket és eszközöket. A most bemutatott traktorokon kívül több mint száz muzeális eszköze porosodik egy terménytárolóban. Abban bízik, hogy segítséggel látogathatóvá teheti a gyűjteményét a nagyközönség számára. Több mint 100 féle mezőgazdasági eszközöm van nekem, amit ki kellene rakni polcokra, mert itt egymás tetején el vannak csak dugva. Sokan nem is látják, nem is ismerik, hogy mik azok. Egy párat most mutattam, hogy mi van a raktárba, de hát nem ennyi van, hanem sok…