fbpx

Tejágazat: ezek az év nagy vívmányai az EuroTieren

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 04.

Tisztább tőgy és levegő, optimális tejkeverék-adagolás, kíméletes állapot-megfigyelés, a jobb bélegészséget támogató takarmány-összetevő… Szinte számbavenni sem könnyű, mennyi hasznos újdonságot díjaznak pár nap múlva a mezőgazdaságnak ebben az ágazatában, az idei EuroTier innovációs versenyén.

 

tejágazat

 

Állatjólét, diagnosztika, higiénia

A Covid-19 miatt február 9-12-én online megtartott állatágazati kiállítás tejágazati fejezetében az egyik aranyérmet a Hanskamp AgroTech BV CowToiletje kapta (erről nemrég itt írtunk!). A fejlesztés kétirányú célja egyrészt a kibocsátott anyagok hatékonyabb gyűjtése-felhasználása, másrészt az istállók tisztasága. A Hanskamp technológiája egy etetőállomásból és a vizelet gyűjtésére szolgáló létesítményből áll. A berendezés egyrészt vizelési reflexet indít be a tehénnél, majd a napi 15-20 liternyi vizeletet irányítottan és közvetlenül gyűjti anélkül, hogy stresszt okozna az állatnak. A szilárd és folyékony trágya korai elválasztásával csökken az ammónia képződése, tisztábbak a padlók és az istállólevegő.

 

Ugyancsak elismerést nyert a borjútáplálásban a mikrobiális terhelés csökkentésére irányuló fejlesztés. Az Urban GmbH Alma Pro HygieneSet nevű rendszere a jól bevált UV-C besugárzás innovatív felhasználásával az automatikus borjúadagoló megfelelő higiéniai pontjain jelentős javulást ér el. Az egyes borjak közötti rövid etetési szünetekben a bimbót és a szomszédos érintkezési felületeket besugározzák, így működés közben a kórokozók sokaságát elpusztítják. Ezzel a borjak mikrobiális transzferének kockázata is csökken.

 

Hasonló a célja a francia Bioret-nek. A padlón képződő ammónia mennyiségét a korai szétválasztással csökkenti a Delta X Pack. A technikai eljárás a gyors és könnyű összegyűjtés után külön tárolóhelyekre továbbítja a két fázisú anyagmennyiséget. Ennek érdekében egy kontra forgó szállítószalag-rendszert integráltak egy 3 százalékos lejtésű gumiszőnyeg-rendszerbe. Az övrendszer a központi ereszcsatornában összegyűjtött vizeletet a folyadéktárolóba, az állatok székletét pedig a szilárd anyagok raktárába tereli.

 

tejágazat

 

Elismerték a Holm & Laue GmbH & Co. KG Brix-TS elektronikus refraktométer-érzékelőjét is. Az automatikus borjúetető a keverőtartályban folyamatosan méri és felügyeli a frissen kevert borjútej szárazanyag-tartalmát. Eltérések esetén a rendszer automatikusan korrigálja az etetőtejben lévő koncentrációt. Teljes tej használata esetén a táptejben állandó szárazanyag-koncentrációt biztosíthat, ha szükséges, tejpor hozzáadásával.

 

Az Animal Welfare-díjat 2021-ben a System Futuro Traktor GmbH borjú-monitoringrendszere kapta. A borjú folyamatos megfigyelésével és a gazdálkodókhoz intézett gyors visszajelzéssel a rendszer lehetővé teszi a populáció minden egyes borjújának hatékony egészségügyi ellenőrzését. Az érzékelőrendszer precíz, energiatakarékos és nem invazív, s korai betegség-meghatározást kínál. A borjú viselkedési mintájának megfigyelésére passzív infravörös szenzort használnak, az adatokat mesterséges intelligencia kiértékeli azonnal.

 

tejágazat

 

Szántóföldi munkákhoz

Möscha GbR által műanyag csővel ellátott tartószerkezete is elnyerte a szakmai zsűri elismerését. A hígtrágya-szórószerkezet kialakítása egyszerű: a kisebb, összecsukható gémek súlyát a műanyag csövek garantálják. A hígtrágyát a talaj közelében juttatja ki, a megfelelő gémhez rögzített eszközzel. Így kisebb a húzóerőigény, és szélesebb körvonalú terepen is működik a technológia.

 

Ugyancsak a termőföldön végzett munkát segíti a Siloking fejlesztése. Nagyobb adag szalma gyors adagolásához a Siloking új, hidraulikus hajtású szalmaaprítói (SelfLine 300+, 500+ és 1000+) közvetlenül a marófej mögé vannak felszerelve. Aprító üzemmódban a takarmány áramlását a marócsatornába tolódó fedél irányítja az aprítóra. A gyorsan forgó aprítópengék átverik a szalmát a pengék között, és felaprítva visszaterelik a rakodószalagra, ami ezután a keverőbe szállítja. A pontosan vágott szalma keverése jobban adagolható, jelentősen csökkenti a takarmányveszteséget a szelekció révén, időt takarít meg a betöltés során, és csökkenti az üzemanyag- fogyasztást a rövidebb keverési idővel.

 

tejágazat

 

Hatékonyabb takarmányozás

Bewital Agri GmbH & Co. KG A Bewi-Fatrix Biotin nevű terméke is szerepel az EuroTieren. A fejlesztés hatékony biotint kínál bendővédett formában. A biotin fontos szerepet játszik az energia-anyagcserében (tejtermelés) és a pata szarvának stabilitásában. Ám csak bendőtől védett formában éri el a tejelő tehén emésztőrendszerét, az ehhez szükséges bevonattal alkalmas a tejtermékek minőségi programjaiban való felhasználásra. A Bewi-Fatrix Biotin mátrixos kapszulázással kriotechnológián keresztül védi a benne lévő biotint a bendőben való korai lebomlása ellen. Ez biztosítja, hogy elegendő mennyiségű biotin biztosítson hatékonyan a fejőstehén anyagcseréjében.

 

A Berg + Schmidt olyan takarmány-összetevőkkel jelentkezett az EuroTierre, amelyek pozitív hatással vannak az immunrendszerre és a teljesítményre. Az akvakultúrában, a baromfi-, a sertés- és szarvasmarha-ágazatban alkalmazható BergaFat az optimalizált tápanyagbevitellel növeli a tejhozamot. A frissen fejt, nagy teljesítményű tehenek a tejtermelés révén több energiát költenek el, mint amennyit a takarmányból el tudnak fogyasztani. A takarmányzsírok több energiaellátást biztosítanak, mint a szénhidrátok, ezért a pálmaolajokat fizikailag frakcionálják. A termék nem tartalmaz transz-zsírsavakat, a bendőben stabil, változatlanul jut el a vékonybélbe, ahol könnyen emészthető.

 

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán
Összeállította: Kohout Zoltán (forrás: DairyGlobal)