fbpx

A mangalicahús kedvező élettani hatásai

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 03.

A sertés- és mangalica fogyasztás népszerűsítésének érdekében együttes kampányt indít a farsangi időszakban, online és nyomtatott formában az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete.

 

mangalica
A termelés és forgalmazás folyamatos (Fotó: Horizont Média, archív)

 

A fogyasztók bizalma stabil a hazai termékek iránt

Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár szerint a koronavírus-járvány rávilágított arra, mennyire fontos, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon elégséges mennyiségű, megbízható és jó minőségű élelmiszer.

A fogyasztók bizalma stabil a hazai sertéshús iránt, ez fontos szerepet játszik a termelés és a forgalmazás szintjének fenntartásában. Azonban fontos, hogy ezt a bizalmat fenntartsák és tovább növeljék a sertéságazat szereplői.

 

A pandémia tette szükségessé a beavatkozást

A több területen támadó vírus megváltoztatta a körülményeket, ezért a kormányzat számos intézkedést tett annak érdekében, hogy termelők, feldolgozók és kereskedők összehangolt munkája eredményeként folyamatos legyen a fogyasztók ellátása.

A mezőgazdasági szektoron belül a sertéságazat szereplői többek között a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő program, a Vidékfejlesztési program, az állatjóléti támogatások, az állatbetegségek elleni védekezés és a tenyésztésszervezési támogatások útján juthattak többletforrásokhoz, a gazdaságélénkítő horizontális kormányzati intézkedések mellett.

 

sertéshús fogyasztás
A magyarországi sertéshúsfogyasztás alakulása (Forrás: MTI)

 

A felvásárlási ár és az önköltség különbözete nem biztosítja a fejlődést

Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben van a sertéságazat, hiszen az emberre veszélytelen afrikai sertéspestis (ASP) okozta piaci átrendeződés a felvásárlási árakat sok esetben már az önköltségi ár alá csökkentette.

A farsangi sertéskampányt külön felhívják a figyelmet a mangalicahús kiváló élettani hatásaira is. A mangalica húsa márványozott, krémes, fehér zsírfoltokkal barázdált, textúrája, zsírja lágy, amely gazdag Omega-3 és 6 zsírsavakban és természetes antioxidánsokban – emelte ki a lényeget látványosan az AMC képviselője.

 

mangalica
A mangalicahús kedvező élettani hatásokkal bír a fogyasztók egészsége szempontjából (Fotó: Horizont Média, archív)

 

A vírus miatt zárt éttermek előtt álló sorokat a boltok húspultjaihoz kell irányítani

Tóth Péter, a mangalicatenyésztők egyesületének elnöke elmondta, hogy a piacok újabb közösségi marketingkampánnyal történő megmentése, fejlesztése történik ezzel a kampánnyal. Az éttermi vevők termelői piacokra, élelmiszerboltokba átterelése, a belföldi fogyasztás határozott bővítése a cél. Az elmúlt 3 évben felépített több tucat európai ország piaca, a most újrainduló japán piac együttesen tartja működésben a kis méretre és kézműves feldolgozásra alapuló mangalica szektort.

 

mangalica állomány
A magyarországi mangalicaállomány alakulása évekre bontva (Forrás: MTI)

 

A mangalica nem nagy rész a mezőgazdaságon belül, de stabil és folyamatosan termel értéket

Az egyesület elnökének statisztikája szerint Magyarországon 10 ezer tenyészkocát tartanak, és évi 60 ezer hízót nevelnek fel. A magyar sertésállomány 2%-át a mangalicasertés adja. A mangalicahúsból és az abból előállított termékekből származó árbevétel az exporttal együtt mintegy 12 milliárd forintot tesz ki.

A nagyüzemekben levágott mangalica sertések fele exportra kerül. Továbbra is a spanyol sonkaszektor jelenti a legnagyobb piacot a 700 tonnájával. Ez 30 ezer sonkát és ugyanannyi lapockát jelent. 300 tonnát értékesítünk még, ezen a mennyiségen az Európai Unió többi országa, valamint az ázsiai piacok osztoznak.

 

mangalica
A mangalicaexport legnagyobb piaca a spanyol sonkaszektor (Fotó: Horizont Média, archív)

 

Újraindul a magyar sertésexport Japánba

A hírt a külügyminiszter jelentette be hétvégén. Elmondta, hogy hosszú tárgyalási sorozatnak köszönhetően Európából elsőként Magyarországnak sikerült regionalizációs megállapodást kötni a japán élelmiszeripari szakhatóságokkal.

Ennek eredménye: Magyarország mentesül az afrikai sertéspestis miatt elrendelt korlátozások alól, így Európából elsőként a magyar sertéshús-termékek térhetnek vissza a távol-keleti ország polcaira.

 

 

Összeállította: Barna Ferenc

Forrás: MTI