fbpx

Sertésinfluenzát diagnosztizáltak egy kanadai lakosnál

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 06.

H1N2 influenza ritka esetét dokumentálták Kanada, Alberta tartományában egy emberen. Dr. Deena Hinshaw, a térség vezető főorvosa szerint izolált esetről van szó, október közepén történt a fertőzés, a lakosság nincs veszélyben, további megbetegedésről, terjedésről nem tudnak.

Hinshaw elmondta, hogy a beteg enyhe, influenzaszerű tünetekkel jelentkezett az ügyeleten, felépülése gyors és problémamentes volt. A covidos járványügyi protokollt követve, az ügyeleten levett mintát tesztelve észlelték és azonosították az influenza törzset.

 

 

A H1N2 influenza emberben ritkán fordul elő, 2005. év óta csak 27 esetet jelentettek a világon, mikor emberhez volt köthető. Ez az első alkalom, melyet Kanadában észleltek.

A vírus gyakori a sertésekben, ahol köztudottan légzési nehézségeket és lázat okoz.

Dr. Keith Lehman, Alberta tartományi főállatorvosa elmondta, hogy negyedévente 10–30 sertés esetében észlelnek H1N2 influenzát, bár az utóbbi években kissé elterjedtebbé vált ez a betegség az influenza egyéb törzseivel együtt.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a H1N2 nem étellel összefüggő betegség, sertéshúson vagy sertéshús-termékeken keresztül nem terjed.

Alberta tartomány szakszolgálatai keresik a vírus forrását és kutatásokat végeznek, hogy történt-e további fertőzés, ennek során a közegészségügyi tisztviselők felkeresik a térség állattartó gazdaságait, telepeit. A november 04-ig további esetet nem találtak.

Forrás: Calgary Herald