fbpx

Control Union: 2002 óta a magyar mezőgazdaság szolgálatában

A Control Union ellenőrző szervezetek és laboratóriumok világszintű hálózata. Szakterületünk a független áruvizsgálat. Teljes szolgáltatáscsomagot kínálunk 2002 óta önálló irodával, ISO 17025 szabvány alapján akkreditált laboratóriummal.

 

MONITOX 1000

 

Nem vártuk, de mindenki számított rá

A 2021-es évben rendkívül szélsőséges időjárás volt jellemző nemcsak hazánkra, hanem egész Európára. A rendkívüli forróságtól és aszálytól kezdve egészen az áradásokig hétről hétre változott az időjárás. Az aszályos időjárás komoly stressznek teszi ki a termőföldet, ami nagyban befolyásolja a terméshozamot, ezzel együtt hatással van a termések minőségére. Aszályos időszakban számos penészgombafaj képes szaporodni vagy nyugalmi állapotba kerül, várva a szaporodásához megfelelő körülmények visszatértét. Az egyik ilyen aszálytűrő penészgomba-nemzetség az Aspergillus. Az aflatoxinokat az Aspergillus flavus és az Aspergillus parasiticus penészgombafajok termelik.

 

A mintavételezés helyes végrehajtása alapvetően fontos a tétel szennyezettségének objektív megítéléséhez

A takarmányok hatósági mintavételezésére és vizsgálatára a 152/2009/EK rendelet előírásai vonatkoznak. Ez a rendelet szabályozza, hogy mely minták tekinthetőek reprezentatív mintáknak.

Mivel a mikotoxinok jellemzően egyenetlen eloszlásúak, azaz gócokban helyezkednek el, fontos, hogy a mintavételi pontok és azok száma szigorúan a szabványban rögzítettnek megfelelően kerüljön meghatározásra, valamint a tételre jellemző minta kellően homogén legyen. Ahhoz, hogy egy tétel szennyezettségére vonatkozóan reprezentatív eredményt lehessen kapni, a tételből több helyről, megfelelően nagy mennyiségű mintát kell venni.

 

HPLC készülék, toxinmeghatározáshoz
HPLC készülék, toxinmeghatározáshoz

 

Aflatoxin elsődleges kimutatására alkalmas eszköz: Monitox 1000

A MONITOX 1000 képes megmutatni az aflatoxintermelő Aspergillus gomba jelenlétét a különböző élelmiszerekben, magokban, gabonában. AMONITOX 1000 aflatoxinvizsgáló UV-fényt használ (365 nm) a minta megvilágításához, így fluoreszkáló színben rikítanak azok a szemek, amelyek a kojicsavval szennyezettek, ez az aflatoxintermelő Aspergillus metabolitja, amely reakcióba lép a minta bomlékony peroxidázával. A fertőzött gabona könnyen felismerhető a szemek elszíneződése alapján. Az aflatoxinnal szennyezett szemek színei egészen különbözőek lehetnek a fluoreszkáló sárgától az elektromos kékig. Néhány szem fluoreszkáló narancsszínűvé is válhat, ezek a szemek nem lényegesek, ahogy ez a szín nem jelenti azt, hogy a gabona Aspergillus-szal vagy aflatoxinnal fertőzött, de felhívja a figyelmet arra, hogy jelen van a talaj néhány szokásos és nem veszélyes baktériuma.

A Control Union Hungária Kft. laboratóriumában több HPLC gép szolgálja ki az ügyfeleket, így lehetőségünk van rövid időn belül több típusú toxin- (afla, DON, ochra, zea) eredmény közlésére.

Dunaújvárosban található laboratóriumunkban a mintabeérkezést követően legkésőbb 48 órán belül információval szolgálunk. Mintaleadásra külső mintagyűjtő szekrényünkben éjjel-nappal, hétvégén is lehetőség van!

A Control Union Hungária Kft. gyorsaságán nem múlik megrendelőink sikeres kereskedelmi ügylete. Győződjön meg róla Ön is, keresse irodánkat!

 

Control Union Hungária Kft.
1146 Budapest, Hungária krt. 140–144.
[email protected]
T +36 1 278 44 51
F +36 1 999 79 13

Control Union Hungária Kft. Laboratórium
2400 Dunaújváros, Magyar út 106/b

Control Union