fbpx

Ma délelőtt elhalasztották a KAP-reform megszavazását

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 15.

Az Európai Parlament (EP) januárra halasztotta a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának részleteiről szóló kulcsfontosságú szavazást. Ezzel lényegében szembeszállt az Európai Bizottsággal (EB), ahol épp azt szerették volna, hogy gyorsuljon az elfogadás folyamata…

mező

Az egyik sürgeti, a másik lassítja

A körülményes EU-bürokrácia fogalmait mellőzve, a lényeg az, hogy a mai, utolsó parlamenti hozzájárulás felgyorsította volna az EU mezőgazdasági támogatási programjának elfogadását. Ez ahhoz kellene, hogy a tagállamok teljes körű jogi keretet kapjanak a stratégiai tervek elkészítéséhez (amikről már december 7-én döntött az EU, sőt, december végéig be is kellene nyújtani őket). Míg az EP lengyel elnöke, Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos sürgette az EP-t, hogy a lehető leggyorsabban engedjék ár a törvényeket, addig az EP agrárbizottságának (AGRI) többsége több időt szeretne. Végül az AGRI bizottság nem támogatta az EB sürgetésre vonatkozó kívánságát, és január 10-ére halasztotta a szavazást.

Áttekintenék a választóikkal is

Az EurActive nevű portál úgy értesült, hogy azért halasztották el a szavazást, mert az EP-képviselők nem akartak politikai felelősséget vállalni a KAP végrehajtásának bizonytalanságai miatt. Sőt, magyar füleknek talán ritkán hallható ok is szerepelt: időt is szerettek volna nyerni arra, hogy választókerületeikkel áttekintsék a jogszabályokat a hivatalos jóváhagyás előtt. Az EP-képviselőknek egyébként csak két napjuk maradt a törvények áttekintésére és szavazásra a szokásos két hónap helyett… Ugyanakkor most elég aggasztó a helyzet, mert a KAP nemzetállami stratégiai terveinek benyújtása egyre időszerűbb. Ha ez késlekedik, az kihathat a reform következő lépéseire.