fbpx

Ritkán van ilyen: mindenki jól jár. De erre figyelni kell!

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 05.

A Szilveszter után (reméljük) életbe lépő új agrár-adórendszerrel az ágazat minden szereplője jól járhat, de ennek van egy komoly feltétele!

 

 

Mit válasszak?

Agrárminisztérium úgy véli, könnyebb dolga lesz a mezőgazdasági termelőknek az új adótörvényekkel. Ugyanakkor Juhász Anikó helyettes államtitkár arra int, hogy fontos nagyon alaposan megismerni a jogszabályt, mert csak így tudhatják a mezőgazdaság szereplői, mi a legjobb nekik, mely adózási formát érdemes választania. Az új adójogszabályok egyébként a generációváltás felé terelik az ágazatot, és az adózási formák csökkentése révén egyértelműsítik, fehérítik a mezőgazdasági üzemszerkezet működését – tudósított az agrarszektor.hu.

 

 

Trükkök helyett új formák

Cseszlai István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai igazgatója szerint az adóreformmal senki sem fog a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetbe kerülni, mindenütt pozitív változások lesznek. A törvény várható január 1-jei hatályba lépése, majd a falugazdászok felkészítése és a megfelelő formák létrehozása után a falugazdászok minden gazdát felkeresnek, és újabb adategyeztetések kezdődnek. Az új adócsomagban az egyes kedvezményekre jogosító kritériumok tetejének elérésével a gazdálkodó nem fogja teljesen elveszíteni a korábbi kedvezményét: lépcsőzetes rendszer fog létrejönni, ami biztonságot és nyugalmat ad a gazdáknak, akik így nem kényszerülnek majd „trükközésre” az adminisztrációval. Cseszlai István szerint mindez pénzben is mérhető lesz.