fbpx

Szimpózium Siófokon az Agrofeed Kft. szervezésében

AIMS – beérett a Tudás Almája

November második hetében közel 40 országból 380 agrárszakember vett részt Siófokon az Agrofeed Kft. AIMS (Agrofeed International Monogastric Symposium) konferenciáján. A rendezvény keretében neves külföldi és hazai főelőadók, valamint a világ vezető, innovatív takarmánykiegészítő-gyártói mondták el tapasztalataikat, számoltak be legújabb kísérleti eredményeikről, osztották meg takarmányozási javaslataikat.

Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezetője
Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezetője

Ahogy a cég vezetője, Csitkovics Tibor ügyvezető igazgató köszöntőjében felvázolta, az Európai Unió 2022-től jelentősen korlátozza az antibiotikum-felhasználást, így az állatgyógyászati termékek többé nem lesznek használhatóak a telepi higiéniai hiányosságok elfedésére, és preventív jelleggel sem lehet őket bevetni, csak kivételes esetekben. Az alacsonyabb szintű antibiotikum-használat ráadásul alacsonyabb előállítási költségekkel is járhat, ha sikerül kiküszöbölni a betegségek kedvezőtlen hatásait. Az elhangzott előadások erről és a sertéstenyésztésben szintén 2022-ben bevezetésre kerülő cinkmentes takarmányozásról is szóltak. Az előadó kifejtette, hogy a cégcsoport lovászpatonai sertésteszttelepén kísérletekkel bizonyították, hogy erős telepi menedzsmenttel cink nélkül is lehet jó eredményeket elérni. A cég saját fejlesztésű szoftverével, applikációjával nagy segítséget nyújt az állattartók optimális antibiotikum-felhasználásában, esetleges antibiotikum-mentes termelésében.

Az ügyvezető szerint jelenleg nagyon rossz a takarmány- és premixgyártók helyzete, ennél csak az állattenyésztőké rosszabb. Nagyon magas költségekkel dolgoznak, úgy, hogy az ágazat harmincéves mélyponton van jövedelmezőség tekintetében. Az előadó szerint ez csak úgy élhető túl, hogy a telepeken a legmagasabb termelési színvonalat nyújtják, a termelési költségeket pedig megpróbálják minimalizálni.

Komoly probléma a rezisztencia

A szakember beszélt arról is, hogy egy tanulmány szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztencia (AMR) miatti halálozás el fogja érni a 10 millió főt, vagyis többen fognak meghalni emiatt, mint rákban. Az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója szerint az állattartók találkoztak már antibiotikum-rezisztens szalmonella és E. coli baktériumtörzsekkel is. Ahogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egy vizsgálata kimutatta, ezek a rezisztens baktériumok a legkönnyebben az állati termékekkel kerülhetnek az emberi szervezetbe, de táplálkozástól függetlenül is veszélyt jelentenek mindenkire. A világon jelenleg több antibiotikumot használnak a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban.

Bár az antibiotikum-használat csökkentése telepi technológiát, higiéniát, állategészségügyet, munkaszervezést is érintő kérdés, az AIMS konferencián kifejezetten takarmányozási megoldásokat kívántak bemutatni. A rendezvényen a preventív antibiotikumhasználat-csökkentés jegyében szó esett az újszerű baromfi- és sertéstakarmány-összeállítási elvekről, a terápiás dózisú cink-oxid-kiegészítés nélküli malacnevelésről, baromfinál pedig a kokcidiózis elleni védekezés alternatív lehetőségeiről.

A szimpózium kiegészítő programja, a Magyar Termék Kóstoló is nagy sikerrel zárult, hiszen a vendégek több mint fele külföldi szakember volt. A több mint húsz kiemelt szponzor kiállítói területen, poszterteremben mutathatta be termékeit, szolgáltatásait. A rendezvény fő grafikai eleme, a Tudás Almája a vizuális elemek mellett ajándékként, illetve fotófalként is megjelent a helyszínen.

Az Agrofeed ezzel a Kelet-Közép-Európa régióban hiánypótló monogasztrikus takarmányozási konferenciával felkerült a nemzetközi agrárszakmai térképre, és 2023-ban is tervezi hasonló szakmai program megszervezését.