fbpx

A Bio-Fungi válasza a munkaerőhiányra

Írta: Csomor Zsolt - 2021 december 14.

Egy év kihagyás után idén decemberben ismét megrendezhette a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet az évzáró kertészeti konferenciáját. A kecskeméti eseményen számos aktuális téma szóba került, többek között a munkaerőhiány is. A hallgatóság megismerhette a Bio-Fungi Kft. megoldását erre a problémára.

Munkaerő – örökzöld kihívás a termelés és a feldolgozás területén egyaránt

A FruitVeb idei évértékelő konferenciáján Dr. Apáti Ferenc köszöntője utáni előadásokban szó esett a feldolgozóipari alapanyag-termelés és -ellátás kihívásairól, a munkaerőhiányról, az agrárfinanszírozásról és az energiapiac negatív változásairól is.

Kiss Gábor, a Bio-Fungi Kft. gombatermesztési üzletágvezetőjeKiss Gábor, a Bio-Fungi Kft. gombatermesztési üzletágvezetője

Raquel Espina-Bracero, a Peridot International Resources Inc. elnöke videóhívásban csatlakozott a konferenciához, és tartott előadást arról, hogy a magyar vállalkozások miként alkalmazhatnak távol-keleti munkaerőt. Ismertette annak lehetőségeit, szabályozási környezetét és ágazati specifikumait. Az elnök kihangsúlyozta, hogy időben érdemes elkezdeni az ügyintézést, mert csak a magyarországi munkáltató cég akkreditációja 5-8 hetet is igénybe vehet, de közben elkezdődhet a munkaerő toborzása.

Természetesen ez a megoldás sem oldhatja meg minden vállalkozás munkaerő problémáját: leginkább azok számára lehet érdekes, akik hosszabb távon keresnek dolgozókat, nem idénymunkára.

A Bio-Fungi megoldása a távol-keleti munkaerőpiac

Szintén a témához kapcsolódóan, Kiss Gábor, a Bio-Fungi Kft. gombatermesztési üzletágvezetője arról számolt be, cégük miként reagált a munkaerő hiányára. A 370 fő állandó alkalmazottat foglalkoztató vállalat fő tevékenysége a gombakomposzt előállítása, de az értékesítésen túl a kibocsátott 125 000 tonna 15 százalékából maguk is termesztenek friss gombát.

ember szék terem molinó szemüveg

A vállalat gombatermesztési üzeme Ócsán található, ahol a multinacionális cégek miatt nehéz munkaerőt találni. A problémát tovább nehezíti, hogy az üzemben az év minden napján dolgozni kell, s a napi munkaidő sem kiszámítható. Ráadásul a gombaszedés monoton munka, nem automatizálható, a betanulás 2-3 hónapot is igénybe vehet.

Pest megyében 2018-ban eltűnt a munkaerő, emiatt a cégcsoport több mint 400 000 tonna gombát nem tudott leszedni. Ezután érkeztek az első, nem magyar állampolgárságú munkavállalók a cégcsoporthoz, jellemzően ukránok. Ők általában 2-3 hónapig maradtak, tulajdonképpen a betanulási időig. A Bio-Fungi így kezdett távol-keleti munkatársakat toborozni. 2019-ben érkezett az első csapat Vietnámból, majd Burmából, Pakisztánból, Venezuelából, Mexikóból, Brazíliából és a Fülöp-szigetekről. A konferencia napján pedig már 113 dolgozó harmadik országbeli.

A Távol-Keletről érkezők nagyon motiváltak, hiszen távolról érkeztek pénzt keresni. Jól tűrik a monoton munkát, s hamar el is sajátítják. Szeretik a hierarchiát, a vezetők utasításait elfogadják, s gyorsan beilleszkednek.

Természetesen negatív tapasztalatokkal is szembe kellett néznie a vállalatnak. A vietnámi munkavállalók például jobb fizetésért a kötött szerződés ellenére továbbállnak. A távol-keletiek a szállást gyorsan amortizálják, és a kulturális különbségek is okozhatnak problémákat. A nyelvi nehézségek miatt az orvosok nem szívesen vállalják őket, a HR-osztályon pedig napi szinten 1-2 főt leköt a mintegy 120 külföldi alkalmazott problémájának kezelése.

Összességében Kiss Gábor úgy véli, hogy vállalatuknál a harmadik országbeli munkavállalók aránya tovább növekszik. A gomba szedésén, csomagolásán kívül más területekre is kiterjesztik, mint a karbantartás, gépkezelés, villanyszerelés és a gépkocsivezetés.

A távol-keleti dolgozókat próbálják inspirálni, hogy minél tovább maradjanak, például karrierlehetőséget kínálnak számukra, de egyéb, megtartást ösztönző programokkal is készülnek.

Kiss Gábor úgy véli, hogy a cégcsoport egy esetleges kapacitásnövelést a jövőben kizárólag harmadik országbéli munkavállalókra alapozná.