fbpx

A Gombos-hegyi pincesoron járt az MLB-zsűri

Írta: Sándor Ildikó - 2023 július 17.

Magyarország Legszebb Birtokának zsűrijét az ország első Borkirálynője fogadta a hercegkúti Gombos-hegyi pincesoron, Götz Ildikó mutatta be családjának pincészetét, a Szegfű-dűlőre pedig testvére és édesapja is elkísérte a népes zsűrit.

Götz István és neje 2000-ben alapította a családi pincészetet, borászatot Hercegkúton, mára az összesen 18 hektáros szőlőültetvény 6 dűlőben található, innen származnak az egyre sikeresebb és akár világhódító útnak is induló Götz-borok. A leghíresebbnek számító Tokaji Aszú mellett az összes típusú tokaji bort elkészítik, amelyekhez a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály és a Zéta szőlőfajták adják az alapot. A megtermelt szőlőt és aszú szemeket a családi gazdaságuk dolgozza fel, amelyekből magas minőségű borokat készítenek. Ezeket a Hercegkúton elhelyezkedő, a világörökség részét képező négyszintes Gombos-hegyi pincesoron lévő pincészetben érlelik, valamint palackozó- és feldolgozó üzemükben, saválló acél tartályokban kezelik.

A Gombos-hegyi pincesor nemcsak a Tokaji Borvidék, hanem a világörökség szimbólumaként is sok helyen feltűnik. Götzék palackozott borai iránt egyre nő a kereslet, Götz Ildikó a zsűri látogatása előtti napokban ért haza Kínából, erősítve eddigi Távol-Keleti sikerüket. A Götz-család hitvallása szerint ott van a legideálisabb hely megkóstolni a bort, ahol készülnek, hiszen az ember így kap egy teljes képet egy-egy borfajtáról. Ehhez pedig a két hercegkúti pincesor életre-szóló élményt ad.

A Götz Pincészet 200 fős kóstolóteremmel is rendelkezik, ahol szervezett borkóstolóra, borvacsorára van lehetőség bejelentkezni, de kötetlenül is nyitva tartanak az érdeklődők számára. De évek óta foglalkoznak borkóstoltatással, nemcsak Hercegkúton, hanem hazai és külföldi bemutatókon, valamint számos hazai és nemzetközi borversenyen megszerzett kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek.

A zsűri hercegkúti látogatásáról készült videó itt tekinthető meg, részletesebben pedig itt nézhetünk be a pincészet mindennapjaiba. Tavaly az Etyeki Kúria Borászat nyerte kategóriáját a Magyarország Legszebb Birtokának versenyén, aki szívesen nosztalgiázik, tekintse meg akkori beszámolónkat.