Bezárás

Vízhiányos időszak kezdődött – ez a teendő

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 22.

A tartósan vízhiányos időszakban nem kell vízkészletjárulékot fizetniük a mezőgazdasági termelőknek, de ehhez egy fontos teendőt nem szabad elmulasztani.

termőföld, cső

Mától érvényes!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezését követően kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére a belügyminiszter, hétfői, március 21-i kezdettel. Ebben az időszakban nem kell vízkészletjárulékot fizetniük a mezőgazdasági termelőknek, és vízjogi engedély nélkül, de bejelentést követően egyszer rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy öntözéssel mérsékelhetők legyenek a szárazság hatásai – adta hírül a NAK, március 21-i belügyminisztériumi kihirdetés kapcsán.

Szeles, meleg idő tovább szárítja a talajokat

Az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján hazánk egész területét érinti a talajok vízhiányos állapota. A talaj felső 20 centiméteres rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban 40 százalékos érték alá csökkent a nedvességtartalma. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás, így várhatóan fokozódik a vízhiány, ami komoly problémát jelent a fejlődésnek induló őszi vetéseknek.

Ezt jelenti

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 mm/hektár (1200 köbméter/hektár) vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása.

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán