fbpx

Akár százezres kárt is okozhat egy-egy szántóföldi szelfi!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 10.

Sajnos sok kiránduló tapossa le gyalogosan vagy autójával a mezőgazdasági haszonnövényeket azért, hogy egy-egy szép pipacs- vagy búzavirágmezőt lefotózzon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a lakosságot: figyeljenek arra, hogy ne okozzanak kárt a szántóföldeken! De a veteményesekben, illetve a védett növényekre, állatfajokra is vigyázzanak.

Csodás repcében csodás fotó!

A hűvösebb tavasz miatt idén a pipacsok hosszabb ideig virágzanak. De hasonlóan gyönyörű látvány a búzavirág vagy a nagylucerna, illetve a facélia, a bíborhere, a mustár. A nem sokára elvirágzó repce virágtengere is sokakat vonz. A természet csodálatos, tavasszal és nyáron különösen sok szépsége tárul fel – ami sok kíváncsi tekintetet és kameralencsét vonz. Sajnos számos esetben egy-egy perc gyönyörködés vagy egy jól sikerült fotó kedvéért sokan gondolkodás nélkül letapossák a környező vetéseket.

Továbbá a mezőgazdasági területek és a természetvédelmi területek, Natura 2000-es területek határán sok helyütt nincs tábla. Ha netán van is, azt figyelmen kívül hagyják a turisták, az autósok. Ugyancsak nehéz megkülönböztetni egy például szarvasmarhák legeltetésére használt legelőt és a mellette lévő védett, hasonló kinézetű területet.

 

Akár százezres kárt okozhatnak!

A gazdálkodók természetesen tudják, hogy hol van a határ, de az a nem szakavatottak számára nehezen felismerhető. Ugyanakkor a védett területeken számos orchideafajta található, amelyeknek mindegyike védett, ilyen például a bíboros kosbor is. Valamint sokan nem tudják, hogy a pusztai árvalányhaj is védett növény. Illetve számos védett madár fészkel a talaj közelében, és sok védett rovar, kétéltű is él ott. (A védett növény- és állatfajokról részletes, fényképes leírás található a http://termeszetvedelem.hu internetes oldalon.)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a lakosságot: figyeljenek a természet és a gazdálkodók értékeire! Egy-egy szép fotó elkészítésével ugyanis néhány gazdálkodónak százezer forintos kárt is okozhatnak.

Forrás: NAK