Bezárás

A divatos rozé, és azon túl!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 10.

Abban talán mindenki egyetért, hogy a forró nyári esték elviselhetőbbek egy behűtött friss, gyümölcsös jellegű, élénk savakkal rendelkező rozébor társaságában. Ezt igazolja, hogy a kék szőlőfajták feldolgozásából előállított nedűt korosztálytól függetlenül előszeretettel fogyasztják hazánkban és szerte a világon egyaránt. Bár rengetegen kedvelik, hogy miként készül, arról kevés információval rendelkezünk. Június 9-e a rozé ünnepe, így talán nincs is jobb alkalom, hogy közelebbről is megismerkedjünk ezzel a különleges itallal.

 

 

A rozé útja

A rozébor előállításának részleteit sajnos kevesen ismerik, de sok téves gondolat is kering az emberek fejében vele kapcsolatban. Éppen ezért lényeges, hogy tisztában legyünk néhány alapvető információval. A rozé a kék szőlőfajták feldolgozásával készül, úgynevezett gyors feldolgozással, amely maximum egy-két órás héjon áztatást enged meg. Színe a halvány rózsaszíntől egészen a világos vörösesig terjedhet, amely az áztatás idejétől függ. A rozéborok kitörési pontot jelenthetnek Magyarország számára a nemzetközi borpiacon. Hazánk összes borvidéke – leszámítva Tokajt – alkalmas arra, hogy olyan kék szőlőfajtákat termesszen, amelyből jó minőségű rozékat lehet készíteni. A rendelkezésre álló szőlőfeldolgozási technológiát tovább színesíti az adott borász személyisége és egyénisége. Technológiától függően, a rozé borokat a következő évjárat megjelenéséig el kell fogyasztani. Ha ajándékba szánunk egy palackot, az évjáratra ebben az esetben is illik figyelni. Fogyasztása – a szakirodalmi ajánlások szerint – 10-12°C-on optimális. Illatában epres, szamócás, erdei gyümölcsre emlékeztető illatokkal, gyümölcsös jelleggel, élénk savérzettel rendelkezhet egy jó minőségű, általunk megkóstolt rozé.

Borász képzés felsőfokon

Azok számára, akik az élvezeti értéken túl szeretnék behatóbban is megismerni többek között a rozéborok készítésének folyamatát ne habozzanak. Kiváló lehetőséget ad a Szent István Egyetem Borászati Tanszékén zajló szőlész-borász mérnöki alap– és mesterszintű képzése valamint az élelmiszermérnök alapképzés.

A hazai bor nemzetközi berkekben méltán kivívott jóhírét nemcsak a színvonalas oktatásnak, hanem a magyar szakemberek páratlan szaktudásának is köszönheti. A rozéborokhoz kapcsolódó nemzetközi elismerések nagy része a Gál Szőlőbirtok és Pincészet nevéhez köthetők.  Gálné Dignisz Éva – aki a SZIE Borászati Tanszékén végzett borászként – lett a 2013-as Év Bortermelője. Személyében első alkalommal választott női borászt az év bortermelőjének a Magyar Borakadémia. Ezen kívül a cannes-i Mondial du Rosé rozé világbajnokságon az elmúlt 11 évben 10 érmet sikerült elhoznia férjével Gál Csaba kertészmérnök-szőlésszel. A közös munkába néhány éve gyermekeik is bekapcsolódtak. Közülük Ifj. Gál Csaba jelenleg a SZIE szőlész-borász mérnöki képzés mesterszakos hallgatója. A borversenyek tekintetében kiemelkedő eredmény, hogy a VinAgora Nemzetközi Borversenyen háromszor is sikerült elnyerniük a Champion-díjat a rozéborok között.

Imádjuk a fesztiválokat

A szakmai versenyeken kívül számos hazai rendezvény segíti a különböző hazai borok – köztük a rozék – népszerűsítését. Az egyik ilyen a június 5-6-án megrendezett Rosalia Fesztivál 2020, ami az idei évben kivételesen online keretek között zajlott.

Forrás: SZIE médiaközpont