fbpx

Érvényes még a lejárt növényvédelmi okmány?

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 17.

A veszélyhelyzet idején lejárt növényvédelmi tevékenységhez kapcsolódó okmányok érvényességi idejét módosította az aktuális jogszabály – hívja fel a mezőgazdasági termelők figyelmét a jogszabályi változásra a Nébih.

permetezés
A növényvédő szerek vásárlási, forgalmazási és felhasználási engedélyek érvényességét a jogszabály figyelembevételével kell ellenőrizni (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Változás történt a veszélyhelyzet idején lejárt okmányok

Eddig az I. és II. kategóriás növényvédő szerek vásárlási, forgalmazási és felhasználási engedélyeket automatikusan meghosszabbította érvényességét az éppen aktuális, veszélyezettel összefüggő rendelkezés.

A 2022. január 1-én lépett hatályba A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló, 2021. évi CXXX. törvény, ennek értelmében a 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány 2022. június 30. napjáig érvényes.

Eddig elnapolták az okmányok hosszabbításának kérdését

Tehát a most, a témában hatályos törvényben a jogalkotó konkrét dátumot jelöl meg, a 2022. június 30-át.

Eddig a hatályban lévő rendelkezések értelmében ezen okmányok a veszélyhelyzet megszűntét követően 60-90-180 napig voltak érvényben.

Forrás: Nébih közlemény

Összeállította: Barna Ferenc