fbpx

TulipGarden, avagy az ország tulipános kertjei

Írta: Agrárágazat-2020/12. lapszám cikke - 2021 január 01.

Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet… Ugye ismerős a mondás? Aki ismeri Kalafatics Katalint, a TulipGarden háziasszonyát, ötletgazdáját, az többszörösen meg tudja erősíteni ezt a kijelentést. Kata imádja a virágokat, így nem véletlen, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor az Agrárin Kft. szőlősgyöröki székhelye több ezer négyzetméteres udvarának a hasznosítására került sor, egyből rávágta: ültessünk virágokat! Ez még nem is lenne szokatlan egy hölgytől, ám az, hogy nem csak pár tőnyit, hanem az egész udvart – és üzleti vállalkozásként–, az már nem egészen szokványos…

 

Adja magát a kérdés: a kedvence a tulipán?

– Nagyon szeretem őket, ráadásul a tulipán az első nagyobb virágzó növény a szabadban tavasszal. Persze önmagában ez kevés lett volna a TulipGarden létrejöttéhez. 2018-ban fogalmazódott meg az ötlet bennünk, üzlettársammal, Mátrai Zoltánnal, hogy az Agrárin Kft. székhelyének udvarát, ami majdnem 4 000 m2 szabad fűfelülettel rendelkezik, hasznosítsuk valahogy. Zoli korábbi hollandiai útjai kapcsán sokszor mesélt az ottani tulipánültetvényekről, így beugrott: ültessünk tulipánt! S, ha lúd, legyen kövér! Ha belevágunk, akkor már ne csak pár darabot, hanem kisebb léptékben ugyan, de hasonlót, mint amilyeneket Németalföldön láthatunk. Így rögvest 30 000 hagymát vettünk Hollandiából! Ősszel elültettük, akkor még kézzel. Elég munkaigényes ez a metódus, de csodás eredménye lett a fáradozásnak. Januárban már láttuk a kis hajtáskezdeményeket. Nagyon vártuk, hogy milyen lesz az ültetvény. Elfogulatlanul mondhatom, hogy csodálatos tulipántengert láthattunk mi is és azok is, akik ellátogattak hozzánk. Nem véletlenül említem a látogatókat, hiszen kinyitottuk a kapukat, és vártunk mindenkit sok szeretettel és még több tulipánnal a tavaszi hétvégéken. Meg is lepődtünk, hogy mekkora tömeg érdeklődött, pedig életünk első TulipGarden piknikjeit tartottuk.

 

TulipGarden

 

Az első TulipGarden-év tehát nem várt sikerekkel zárult. Milyen volt a folytatás?

– Még a kezdő évünk áprilisában meglátogattuk Keukenhofot, az egyik legnagyobb holland tulipánoskertet, s ez a szakmai út óriási inspirációt jelentett. Professzionális holland partnereket találtunk. Gyártattunk egy ránk szabott ültetőgépet, hogy gyorsabban és szebben menjen a munka. Megtanultuk a technológiát, amit aztán adaptálunk a hazai viszonyokra. 2019-ben, már az új géppel elültettünk újabb 100 000 hagymát. A virágzás idejére a COVID-helyzet lépett életbe, nem mertünk szabadtéri tulipánszüretet rendezni, házhoz szállítással próbáltuk menteni a menthetőt. Talán némi gyógyír a vírushelyzet okozta sebekre, hogy az agrárminiszter a TulipGardent választotta a virágkertészek megsegítéséről szóló bejelentés helyszínéül a tavasszal. Ez a látogatás és a visszhangja adta meg a lökést, hogy egészen új dologba kezdjenek?– Valami ilyesmi történt. Kialakítottunk egy franchise rendszert, így idén már négy másik helyszínen is ültetünk tulipánt, alakítunk ki TulipGardent. A franchise lényege, hogy egységes beszerzéssel, azonos vagy közel azonos termékkínálattal, de egységes arculattal és igényességgel várjuk a szedd magad! alkalmainkon a virágot szerető embereket. Abádszalókon, a Tisza-tó közelében, Szeged mellett, Mórahalmon, valamint Cegléden és egy zalai helyszínen, Csömödéren is TulipGardenek várják majd 2021 áprilisában az érdeklődőket. Nagyon lelkes partnereket találtunk országszerte, akik szívüket-lelküket teszik ebbe a projektbe.

 

Hatalmas lépés ez ilyen rövid idő alatt. Mit hozhat még a TulipGardenek számára a jövő?

– Két út közül választhatunk. Folytatjuk így tovább vagy bővülünk. Jelenleg ez utóbbi a cél. Szeretnénk mintegy 20 telephelyet kialakítani 2022-re, ehhez várjuk a jelentkezőket. Igyekszünk a meglévő telephelyek mellé közvetlenül nem telepíteni másikat, a franchise érdekek figyelembevételével. Azt szeretnénk, hogy egységesen profi minőségben, minden honfitársunk közelében lehessen tulipános kert, vagyis TulipGarden!

 

Tóth Diána