Bezárás

Generációváltás támogatása és a munkaerőhiány pótlása

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 13.

Pályaorientációs tevékenységével támogatja a mezőgazdaság generációváltását és nyújt kézenfekvő megoldást az agráriumban jelentkező munkaerőhiányra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 

apa és fia
Az átadás és betanítás örök feladat (Fotó: Géptörténeti Egyesület – Sándor Ildikó)

 

Cél az agrárszakma népszerűsítése

Egyik lényeges feladatának tekinti a NAK az agrár-szakképzésbe történő beiskolázás elősegítését, valamint a pályaválasztó fiatalok körében a mezőgazdasági, erdészeti, kertészeti, környezetvédelmi és élelmiszeripari szakmák/szakmairányok népszerűsítését. Ezzel az agráriumban jelentkező munkaerőhiányt is pótolható, valamint a sokak által szükségesnek tartott generációváltást is segítheti, a szakképzett ifjoncok a mezőgazdaság szegmenseiben történő megjelenése.

A kamara 2021. október-november hónapokban szervezett pályaorientációs programnapjain, valamint az agrárszakképzésben érintett szakképző intézmények digitális platformjain (pl. az intézmények honlapjain, facebook felületén) és nyílt napjain van lehetőség az új szakmajegyzék szerinti agrárszakmák/szakmairányok megismerésére.

 

Személyesen vagy online lehet tájékozódni

Az agrárium iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik személyesen vagy online tájékoztatást kaphatnak az intézményekben folyó oktatásról, a megújult szakképzésről, a választható szakmákról/szakmairányokról, a középfokú felvételi eljárásról, a duális képzésről és az ösztöndíjakról.

Minden érdeklődő számára fontos – de kiemelten azoknak nyújthat segítséget, akik nem tudnak az őszi pályaorientációs programnapokon személyesen részt venni –, hogy a NAK a tudatos pályaválasztás elősegítése érdekében összegyűjtötte és a honlapján elérhetővé tette azokat az információkat, amelyek segítik az általános iskolás tanulók és szüleik tájékozódását a pályaválasztással kapcsolatban.

Az agrárszakképzésben érintett szakképző intézmények bemutatkozási felületeit, nyílt napjait tartalmazó táblázat elérhető a NAK honlapján, a SZAKKÉPZÉS menü alatt. Az agrárszakképző intézmények pályaválasztási nyílt napjainak tematikáját tartalmazó táblázat szintén a NAK weblapjáról letölthető.

 

Forrás: NAK Sajtóközlemény