fbpx

Hogyan aknázzuk ki a lehető legjobban növényállományunk termőképességét?

Írta: Agrárágazat-2021/11. lapszám cikke - 2021 november 14.

Ebben a cikkben azt a kérdést járjuk körbe, hogyan tudjuk kiaknázni leginkább a genetikai potenciált növényállomány tekintetében. Mindezt alapvetően a különböző problémák bemutatása mentén tesszük, mind a releváns élettani szakaszok, érésidő bemutatásával, mind a külső behatások ismertetésével. A genetikai potenciál maximális kihasználására pedig a drónnal történő folyamatos állományfelvételezés jelentőségéről, mint kiemelten fontos eszközről, beszélünk.

A genetikai potenciál a fajták és hibridek termőképességét jelenti. A fogalom alatt azt a termőképességet értjük, amelyet el tud érni egy fajta vagy egy hibrid, amikor optimális környezeti feltételek jönnek létre a termésképzéséhez.

Elsőként az egyenletes, erélyes kelésben mutatkozik meg a genetikai potenciál. Ebben a kezdeti szakaszban fontos, hogy a mag reagál a kedvezőtlen időjárásra (pl. aszály, túlzott csapadékmennyiség). Ekkor kénytelen többletenergiát kivonni tartalékaiból. Minél hamarabb túljut ezeken a kezdeti stresszhatásokon, annál kedvezőbb lesz a genetikai potenciál is. Drónos állományfelvezetéssel már ebben az állapotban is különbséget lehet tenni a fajták között koraiság, kelési erély és kelési százalék tekintetében is. A drónok segítségével más kritikus élettani fázisokat is nyomon tudunk követni, így például a virágzás előtti időszakot. Lehetőségünk van megfigyelni a mennyiségét és a fajtán belüli előrehaladottságot is. Fontos problémát jelentenek a genetikai potenciál vizsgálata során az egyre kiszámíthatatlanabb és szélsőségesebb klímaviszonyok. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék vagy a hosszú csapadékmentes időszak, a jégeső – vagy akár az idei hűvös tavasz mind stresszhatásként éri növényt. Ebben az esetben az állomány monitorozásának szerepe kettős. Egyszerre jelenti a károk feltérképezését és nyomon követését, valamint a stresszhatás utáni regenerálódás is megfigyelhető, ami nagyban segíti a jövő évi tervezést, hiszen olyan fajtát fogunk tudni választani, ami a helyi körülmények között már bizonyított.

drónos kukoricaÁllomány feltérképezése drón segítségével

A multispektrális kamerával felszerelt drónok használhatóak a növényzet jellemzőinek térbeli és időbeli változásainak megfigyelésére. A levegőben megfigyelt multispektrális képből (MSI) származó vegetációs index (VI) számszerűsítheti a növények egészségét, nedvességtartalmát és tápanyagtartalmát. A vegetációs index alapvetően egy spektrális transzformációs mérőszám a vegetáció állapotának mérésére. Ennek alapja a zöld növényzet jellegzetes fotoszintetikus reakciója a beeső fényre. Az egészséges növények magas infravörösfény-visszaverő képességgel és alacsony vörösfény-visszaverő képességgel rendelkeznek, így a vörös fényt a klorofill által elnyelik, ami magas indexértéket eredményez. Ezzel szemben az egészségtelen, stresszes vagy elhalt növényzet, a csökkent klorofillpigment-tartalma miatt, alacsony indexértéket mutat.

drónfelvételAz indexértékeket jól szemléltető multispektrális felvétel

Az RGB-képek alapján készített vegetációsindex-becslések erősen kollerálnak a multispektrális képekből kapott vegetációs indexszel, így alapvetően egy megbízható becslést biztosítanak állományunk vizsgálata során.

A stresszhatás figyelése különösen fontos a Fusarium-fertőzések kockázati tényezőinek vizsgálata során is. Például csapadékos időjárás esetén magasabb kockázattal kell számolni, gabonák virágzása és érése folyamán kerülendő az öntözés, különösen a búza-, árpa- és rozstermesztés esetében.

drónYuneec H520E mezőgazdasági drón LaQuinta multispektrális kamerával felszerelve

Multispektrális drónokkal jól felmérhető a növény aktuális állapota, és nyomon követhető a károsítók elleni természetes ellenálló képesség is. Mivel ezáltal jól összehasonlítható a különböző fajták genetikai rezisztenciája a károkat okozó gombafajok ellen, így jelentős segítséget biztosít a következő évi választás és tervezés esetében. A fajták ellenálló képességén felül a drónoknak még egy fontos szerepe lehet a károsítók terjedésének megelőzésében. Fontos a gyomgazdanövényeket, illetve az árvakeléseket időben észlelni és eltávolítani. A drónnal történő állományfeltérképezés abban is segít, hogy erre időben tudjunk reagálni, és csökkenteni tudjuk a gombás fertőzés mértékét.

Számottevő a genetikai potenciál vizsgálatakor, az érési folyamat során a koraiság és a minőség paraméter. Ezalatt azt kell érteni, hogy kiemelt szerepe van a táblán belüli homogén érésnek. Táblák között és táblán belül fontos, hogy az állomány egyszerre érjen be, mert ezáltal tervezhetővé válik a betakarítás. Egy drón segítségünkre van a tábla érettségének felmérésében, valamint ebben a helyzetben is a növényfajták összehasonlítása segít meghozni az ideális döntést a következő évre. Összességében mind a multispektrális, mind az RGB-kamerákkal felszerelt drónok nagy segítséget nyújtanak a genetikai potenciál minél magasabb kihasználtságában, azáltal, hogy lehetővé teszik a különböző fajták összehasonlítását. Az összehasonlítás egyaránt fontos a kelési szakaszban, a stresszhatások megfigyelésekor és a károsítók terjedési dinamikájának vizsgálatakor. A cikkben bemutattuk, hogy milyen kritikus szakaszokra és problémákra érdemes figyelni a genetikai potenciál vizsgálatakor, hogy aztán minél hatékonyabb fajtát válasszunk a következő évi tervezésnél.

Török Gyula
ABZ Drone Kft.