fbpx

VM: nem csökkennek az agrárágazat támogatásai 2013-ban

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 13.

Balatonfüred, 2013. február 13., szerda (MTI) – Az agrárágazatnak nyújtott európai uniós és költségvetési támogatások összege nem csökken az idén – mondta Szentirmay Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője szerdán Balatonfüreden, egy agrárvezetőknek tartott konferencián.

 

 

Vidékfejlesztésre a hazai költségvetésből 2013-ban 61 milliárd forint jut, a nemzeti támogatások összértéke ezzel a tavalyi szinten marad – mondta el.

Ezen belül az agrárkárenyhítésre fordított támogatás összege a duplájára, 8,3 milliárd forintra nő a 2011-2012-es 4 milliárd forintról – emelte ki.

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló támogatásokra 217 milliárd forint kifizetést tervez az idén a VM

. Az EU közvetlen támogatásai közül az egységes területalapú támogatásra (SAPS) az idén mintegy 70 milliárd forinttal több jut a gazdálkodóknak, ez a becslés szerint összesen 400 milliárd forint lesz – tette hozzá.

Míg az ágazatnak 2012-ben 630 milliárd forint költségvetési transzfert juttattak, addig ez 2013-ban 690 milliárd forintra nő – összegezte.

Hozzátette: a magyar mezőgazdaság az egyéb tételeket, köztük a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott kedvezményes hiteleket is beleszámítva az idén 720-730 milliárd forintot kap.

Az egységes területalapú támogatás hektáronként 66 ezer forintra nő a tavalyi 59 ezer forintról, ami az uniós csatlakozás óta a legmagasabb, „statisztikai csúcs” – mondta.

A 2013-ban megnyíló új jogcímek erdészeti területen várhatóak, a tárca a kertészeti géptámogatás újbóli bevezetését tervezi.

 

Kiegészítő nemzeti támogatás lesz 2013-ban is, ezt az Európai Tanács rendeletmódosítása lehetővé teszi – ismertette.

Az EU támogatási rendszere, a közös agrárpolitika (KAP) jelenleg is zajló megújításáról szólva Szentirmay Zoltán elmondta, hogy a következő, 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus első évében, 2014-ben a KAP változatlan marad.

Új KAP 2015-től kezdődően lesz, a részletszabályokról a tárca a soros ír elnökséggel jelenleg is tárgyal, végleges megállapodás nincs.

A tárgyalások jelenlegi állása szerint az alaptámogatás összege hektáronként 125 euró, míg az úgynevezett zöld komponens értéke – amely a három hektárnál nagyobb birtokon legalább három növényi kultúra telepítését írja elő – 75 euró lesz.

Ismertetése szerint a magyar mezőgazdaság 2012 első három negyedévében a GDP 3,8 százalékát adta, a kibocsátás folyó áron számolva az előzetes adatok szerint 2229 milliárd forintra nőtt az előző évi 2168 milliárd forintról.

A mezőgazdasági beruházások értéke a tavalyi év első három negyedévében 158,5 milliárd forintot tett ki.

Az ágazat tavaly a teljes nemzetgazdasági export közel 10 százalékát adta, ez 2011-ben 7,4 százalék volt.

Előadásában szólt arról is, hogy a tervezett őszi munkák befejeződtek, a gazdák az eredetileg bejelentetthez képest nagyobb területen vetettek rozsból, őszi búzából, őszi árpából.

A jó minősítésű vetés aránya mindhárom fajta esetében meghaladja a 60 százalékot, az őszi állapotminősítések a tavalyinál sokkal jobb évet vetítenek előre – jegyezte meg.

Elmondta, hogy a sertésállomány jelenleg mélyponton van, a létszáma hárommillió alá esett 2012-ben, ebben a magas takarmányáraknak nagy szerepük van.

Hangsúlyozta, hogy a tárca óriási erőfeszítéseket tesz, hogy megállítsa és visszafordítsa a zuhanást.

 

MTI 2013. február 13.