fbpx

Szlovákiában állami hitellel ösztönöznék a gazdák földvásárlását

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 13.

 

Pozsony, 2013. február 13., szerda (MTI) – Előnyös kamatozású, legfeljebb 15 éves futamidejű állami hitellel kívánja ösztönözni a szlovákiai gazdák földvásárlását a szlovák szaktárca.

 

A földművelésügyi és a pénzügyi tárca, illetve a Szlovák Fedezeti és Fejlesztési Bank (SZRB) közös projektjének előkészítése már a végső stádiumába jutott, megvalósítása a tervek szerint az idén júliusban megkezdődhet.

A kezdeményezést Lubomír Jahnátek szlovák földművelésügyi miniszter azzal indokolta, hogy segítséget kell nyújtani a gazdáknak, ugyanakkor Szlovákiában jelenleg a gazdálkodásra használt mezőgazdasági földterület 95 százalékát bérlik a gazdák.

Hozzátette: a termőföld bérleti árai az egyes régiókban meglehetősen eltérőek, a bér évi 10-től 100 euróig terjed hektáronként.

A projektben megfogalmazott tervek szerint a földvásárlás céljára nyújtott állami hitel összege éves szinten 15 és 20 millió euró között lesz, az első kölcsönök pedig már az idei év második felében hozzáférhetővé válhatnak.

A kedvezményes állami hitel, szántók, legelők, gyümölcsösök, szőlősök, kertek, valamint ezek résztulajdonainak megvásárlására egyaránt felhasználható lesz.

A termőföld vásárlásra nyújtott hiteleket legfeljebb 15 éves futamidőre lehet majd felvenni, ugyanakkor odaítélésének feltételei és a hitel kamatozása előnyösebbek lesznek a kereskedelmi bankok által kínáltnál.

A felvett összeg hitelkamata 3,5 illetve 4 százalék között lesz, a kölcsön futamidejének, a hitelt kérelmező besorolásának, illetve a megvásárlásra kerülő földtulajdon bontásának (Magyarországon aranykorona érték) függvényében.

Dusan Tomasec, a SZRB vezérigazgatója szerint az állami hitel további előnye, hogy a földvásárláshoz csupán 15 százalékos önrészt követel meg a gazdáktól, szemben a kereskedelmi bankok által megkövetelt 30 százalékkal.

Előnynek számít az is, hogy a hitel igénylője kizárólag a megvásárolt földtulajdonnal köteles kezeskedni az általa felvett kölcsönért.

Az állami hitel felső összeghatárát 330 ezer euró körül tervezik, ami magasabb, mint a gazdák által földvásárlás céljára igényelt hitelek átlagos, 150 ezer eurós összege.

Amennyiben a hitelt felvevő személy nem képes törleszteni az általa felvett kölcsönt, a mezőgazdasági földterületet a Szlovák Földalap (SPF) vásárolja fel.

 

A kedvezményes állami hitel lehetőségének megteremtését a kormány részéről tapasztalt pozitív lépésnek tartja a Fiatal Mezőgazdászok Szövetsége.

Pém Bálint, a szervezet elnöke a projekttel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: az előző kormány idején ők álltak elő a kezdeményezéssel, de akkor nem sikerült megvalósítani.

Hozzátette: a kereskedelmi bankok legfeljebb 8 éves futamidejű hitelt nyújtottak ilyen célra, és azt is nehéz volt megkapni.

Az állami hitel legfőbb hozadékának azt tartja, hogy az eszközt ad a szlovákiai gazdák kezébe a földtulajdon megtartásához és megszerzéséhez a külföldi befektetőkkel szemben.

Ugyanakkor rámutatott, a kezdeményezésnek vannak hátulütői is, mivel a hitelt jogi személyek, vagyis Szlovákiában bejegyzett külföldi tulajdonú cégek is kihasználhatják.

A hatályos szlovák jogszabályok szerint mezőgazdasági földterületet csak hazai természetes személy vagy jogi személy vásárolhat, ugyanakkor a külföldiek által az országban bejegyzett cégekre nem vonatkozik ilyen korlátozás.

Aktuális statisztikai adatok szerint Szlovákiában a mezőgazdasági földterület mintegy 80 százaléka van jogi személyek tulajdonában.

A természetes személyek földvásárlását érintő korlátozás 2014 végén veszti érvényét.

Az elmúlt évek során leginkább dán, holland és olasz befektetők jutottak mezőgazdasági földterülethez Szlovákiában.

A dél-szlovákiai Csallóközben a szántóföld hektáronkénti ára jelenleg ezerötszáz és négyezer euró között mozog.

 

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti

MTI 2013. február 13.