fbpx

A kálium-, magnézium- és kéntrágyázás fontos szerepéről a minőségi búzatermesztésben

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 21.

Kálium (K), magnézium (Mg) és kén (S) a növényben

A tápelemek közül rendszerint a kálium fordul elő legnagyobb mennyiségben a növényekben. Más elemektől eltérően nem épül be a szerves anyagba, a növényi sejtekben szabadon, vagy a plazmakolloidokhoz lazán kötve lát el számos specifikus funkciót: szabályozza a növények vízháztartását, számos enzim aktivátora és növeli a növények ellenálló képességét (rezisztenciáját). A jó kálium-ellátás a termés mennyisége és minősége szempontjából egyaránt fontos, mivel fokozza a fotoszintetikus aktivitást, a fehérje- és szénhidrátszintézist. Csökkenti a növények vízleadását (transzspiráció) és fokozza a vízfelvételt, így javítva az aszállyal szembeni ellenállóságot. Az ozmoreguláció révén javítja a fagytűrő képességet. Növeli a gabonafélék szárszilárdságát és a gombás betegségekkel szembeni rezisztenciát. Kísérleti eredmények bizonyítják továbbá, hogy megfelelő kálium-ellátás mellett jobb a nitrogén hasznosulása is.

A magnézium a klorofill alkotórészeként jelentős szerepet tölt be az asszimilációs folyamatokban. A magnézium-tartalom nagyobb része ionos formában szabadon illetve a plazmafehérjékhez kötve fordul elő a növényben. Enzim aktivátorként specifikus funkciókat lát el a foszforilálási folyamatokban, s ezen keresztül közvetve a fotoszintézisben, a glikolízisben, a citrátkörben, a légzésben, a tartalék tápanyagok képzésében és a nitrogén-anyagcserében. A növények jó magnézium-ellátása növeli a fotoszintetikus aktivitást és a szárazanyag képződését. Elősegíti a szénhidrátképzést és a fehérjeszintézist, növeli a gabonafélék ezerszem tömegét, megakadályozza a savanyú talajokon fellépő Al-toxicitást. Mg-hiány esetén csökken a növények szénhidrát- és fehérjetartalma.

A kén a kéntartalmú aminosavak építőeleme, a peptidek, fehérjék és lipidek alkotórésze. A kéntartalmú vegyületek élettanilag fontos redoxirendszereket képeznek. A kén specifikus szerepe az SH-csoportot tartalmazó enzimekben és koenzimekben érvényesül. A koenzim-A a citromsavciklus és a zsírsavak szintézise szempontjából jelentős. A cisztin tartalmú enzimeknek a citokrómokhoz, illetve a citokróm-oxidázokhoz hasonló a funkciójuk. Ezen élettanilag fontos funkciók fenntartásához nélkülözhetetlen a növények jó kénellátottsága.

A helyes tápanyag-gazdálkodási gyakorlat

Az 1. táblázat az őszi búza tápelem-igényét mutatja a főbb makroelemek esetében. Látható, hogy legnagyobb mennyiségben a nitrogént, majd a káliumot igénylik a növények. Bár a magnézium és a kén csak kisebb mennyiségben szükséges a növények számára, hiányuk esetén ezek is csökkentetik a termést. Az 1. ábra egyértelműen szemlélteti a megfelelő kálium-ellátás termésnövelő hatását eltérő termőhelyeken.

1. táblázat

1 t terméshez szükséges tápelem-mennyiség (kg)

tápelem N P2O5 K2O CaO MgO
kg/t 27 11 18 6 2

Őszi búza termése különböző termőhelyeken (magyarázatukat ld. a 2. táblázatban) káliumtrágyázás nélkül és mellett (Országos Műtrágyázási Tartamkísérlet adatai, Debreczeniné és Németh, 2009 alapján).

A 2. táblázat a búza kálium-igényéről ad áttekintést a talaj kálium-ellátottsága függvényében, a főbb termőhelyeken. A talaj kálium-ellátottsága függvényében szükséges mennyiséget kell megszorozni a tervezett terméssel ahhoz, hogy megkapjuk, évente hány kg K-hatóanyagot (K2O-ban kifejezve) szükséges a talajba juttatnunk. A talaj kálium-ellátottságáról rendszeresen elvégzett talajvizsgálat által kaphatunk információt.

2. táblázat

Őszi búza K-igénye (kg K2O) a talaj K-ellátottsága függvényében 1 t terméshez (in: Füleky, 1999).

Termőhely A talaj K-ellátottsága
igen gyenge gyenge közepes igen jó
I. 22 20 17 13 10
II. 25 22 18 15 12
III. 23 20 16 13 10
IV. 27 25 22 18 13
V. 24 22 19 15 11
VI. 24 22 20 17 13

I: mezőségi talajok, II: erdőtalajok, III: réti talajok, IV: homoktalajok, V: szikes talajok, VI: sekély termőrétegű talajok

A gabonafélék nem klorid-érzékenyek, így trágyázásukra kálium-klorid alapú műtrágya használható.A káliumadagok megállapításánál, a növény igényén kívül a talaj kálium ellátottságát, az agyagtartalmat és agyagminőséget kell figyelembe vennünk. Minél nagyobb a talaj agyagtartalma, annál több oldható káliumot kell tartalmaznia, azonos ellátottság eléréséhez.

Egyre inkább terméslimitáló lehet a magnézium is. A magnézium-hiány az intenzív talajhasználattal, a talajok savanyodásával, kilúgozódásával fokozódik. Viszonylag nagy kiterjedésben fordulnak elő magnézium-hiányos talajok a Nyírségben és Somogy megyében, valamint a Duna-Tisza köze homoktalajainak egy részén. Magnézium-trágyázásra jól használhatók a magnézium-tartalmú kálium műtrágyák.

A gabonafélék kéntrágyázása jobb nitrogén hasznosulást, nagyobb fehérjetartalmat eredményez, a kedvezőbb fehérje-összetétel javítja a gabona sütőipari értékét. A kéntrágyázás kéntartalmú káliumműtrágyák alkalmazásával jól megoldható.

Összefoglalva megállapítható tehát, hogy a kálium fontos szerepe miatt a minőségi búzatermesztésben kiemelt figyelmet kell fordítani a kálium-trágyázásra. Magnézium- és kéntartalmú kálium-műtrágya választása esetén egy menetben megoldhatjuk az előbbi két – egyre fontosabbá váló – tápelem pótlását is.

Irodalom

Debreczeni Bné és Németh T. (szerk.) 2009. Az Országos Műtrágyázási Tartamkísérletek (OMTK) kutatási eredményei (1967-2001). Akadémiai Kiadó, Budapest.

Füleky Gy. (szerk.) 1999. Tápanyag gazdálkodás. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Benedek Szilveszter, Szent István Egyetem

Talajtani és Agrokémiai Tanszék, Gödöllő