fbpx
370166

Legyen saját személyes, megbízható agrometeorológusa

Írta: - 2024 április 05. -Hirdetés

A KITE közel 700 Agrometeorológiai állomásból álló egyedülálló, saját fejlesztésű hálózattal rendelkezik, amely jelenleg az egész országot lefedi, és az Agrometeorológia adatmegjelenítő alkalmazáson keresztül aktuális és historikus agrometeorológiai információkkal képes ellátni partnereit a precíziós gazdálkodás igényeinek megfelelően.

A rendszer fejlesztése során a hangsúlyt arra helyeztük és helyezzük, hogy partnereinkkel konzultálva egy megbízható és pontos agrometeorológiai állomást és egy olyan megjelenítő alkalmazást fejlesszünk ki, amely a legjobban megfelel az igényeiknek. Ennek eredményeként jött létre a precíziós Agrometeorológiai állomás, amely részletes időjárási információkat nyújt a precíziós mezőgazdaság számára a következő adatokkal:

agromet
1. kép: Agrometeorológia bázisállomás

Az állomás beépített akkumulátorral és napelemes tápellátással rendelkezik az egész éves folyamatos működés biztosítása érdekében. Az Agrometeorológiai állomás központi elektronikáját úgy tervezték, hogy routerként szolgáljon a vezeték nélküli, rádiófrekvenciás kapcsolatú adatgyűjtő alegységek számára, amelyek segítségével a növényi kultúra mikroklímájának mérésére is használhatóak. Az eszközöket úgy fejlesztettük, hogy minden szenzor egyedi azonosítóval ellátott, az állomás automatikusan felismeri, hogy milyen szenzort kapcsoltak rá, így maga a rendszer nagyon könnyen, jelentős szaktudás nélkül is telepíthető.

A KITE országos szervizszolgáltatási támogatást nyújt a partnerei részére, az állomások pedig lopásjelzőkkel és nyomkövető funkciókkal vannak felszerelve a gazdák biztonsága érdekében.

A KITE egyedülálló módon a www.pgr.hu portálon mindenki számára elérhetővé teszi a teljes állomáshálózat egy hetes időintervallumra vonatkozó adatsorait 10 perces, órás és napi felbontásban.

Az előfizetéssel rendelkező partnerek visszamenőleg is hozzáférhetnek állomásadataikhoz a fent említett 10 perces, óránkénti és napi felbontásban, és különböző fájlformátumokban letölthetik azokat további feldolgozás céljából.

A rendszert folyamatosan fejlesztjük a felhasználói igények alapján. Ezért 2022-ben a mobilalkalmazás részeként egy interpolált térképi felületet fejlesztettünk és terjesztettünk ki országosan, amely a közvetlen és tágabb környezetünk legfontosabb agrár-időjárási adatairól nyújt tájékoztatást, mint például a 24 órás országos csapadék-, hő-, szél- és heti átlagos talajhőmérsékleti térképek. Mivel mind az állomások, mind az alkalmazások saját fejlesztésűek, a partnerek által kifejezett igények könnyen integrálhatók a rendszerbe.

A megjelenítés során kiemelt hangsúlyt fektetünk a legjobb felhasználói élményre, és a kor követelményeinek megfelelően az alkalmazás a webes nézet mellett Android és iOS eszközökre is elérhető. Emellett a partnerek felhasználói élményének további javítása érdekében a legfontosabb adatok azonnal megtekinthetők a mobiltelefon fő képernyőjén anélkül, hogy be kellene jelentkezni az alkalmazásba a számukra legérdekesebb állomásadatok lekérdezéséhez, és hogy a partnerek a napi feladataik során a legfontosabb adatokat láthassák. Mindkét mobilkörnyezethez kifejlesztettünk widgeteket, amelyek a partnerek számára a napi gazdálkodásuk során legfontosabb paramétereket jelenítik meg. Ezek a következők: az aktuális levegő-hőmérséklet, az elmúlt 24 óra csapadékmennyiségének összege, az aktuális szélsebesség és a talaj hőmérséklete a talaj legfelső 10 cm-es rétegében.

Egy ideális „alkalmazott” a gazdálkodók és agronómusok számára

Nem szükséges, hogy minden nap időt és pénzt költsön a munkavégzéséhez szükséges környezeti feltételek felderítésére. Könnyedén, akár egy mozgó járműben is valós időben nyomon követheti a környezeti feltételeket a mezőgazdasági területein, és megalapozott döntéseket hozhat a növényekkel, a termesztéssel és a szántóföldi műveletekkel kapcsolatban. Az Agrometeorológiai állomások sok más mellett hasznosak lehetnek többek között a növényvédelmi beavatkozások, az üzemszervezés, az öntözés, a fagyriasztás és a fagyvédelmi öntözés területén is.

Növényvédelem

A kártevők előrejelzésének szerepe a növényvédelemben felértékelődött. Ennek oka, hogy az előrejelzéseken alapuló védekezési döntések meghozatala jelentősen hozzájárul a növényvédelmi kezelések pontos és hatékony alkalmazásához, és nagymértékben javítja a kezelések gazdaságosságát is. Az agrometeorológiai adatokra alapozó, lehetőleg a termelő saját területén, illetve szükség szerint a növényi állomány mikroklímájában elhelyezett szenzorok adatai által közvetlenül a termelő saját területére vonatkozó előrejelzés biztosítható. Erre ad megoldást a KITE Agrometeorológiai rendszere és a hálózat adataira épülő „Növényvédelem” applikáció, mellyel részben az országos lefedettségnek köszönhetően biztosított az országos, de a saját állomás alapján a termelő saját területére vonatkozó egyedi előrejelzés is.

Üzemszervezés

A termelő a saját Agrometeorológiai állomásával és az általa mért és szolgáltatott agrometeorológiai adatok felhasználásával a gazdaság hatékony üzemszervezésének lehetőségét is biztosítja. Az alkalmazások köre igen széles, az optimális időpontban történő vetéstől kezdve a fagyveszély elleni védekezésen át a növényvédelmi tevékenységek megszervezéséig.

Öntözés

Az Agrometeorológiai szenzoradatok támogatják az öntözési szaktanácsadást

Az intelligens öntözés elképzelhetetlen a helyi agrometeorológiai adatok nélkül. Az időjárásállomások és a területen, a növény mikroklímájában elhelyezett talajnedvesség-mérők 10 percenként szolgáltatott adatai képezik a KITE öntözési tanácsadásának alapját. Ezek az adatok menedzsmentzónánként és akár napi szinten is felhasználhatók a víznormák meghatározására, valamint az öntözés hatékonyságának és jövedelmezőségének utólagos ellenőrzésére.

Agromet
2. kép: Agrometeorológia bázisállomás

Fagyriasztás, fagyvédelmi öntözés

A KITE Zrt. Agrometeorológiai állomásaival elérhetők a fagyriasztási jelzések és a fagyvédelmi öntözőberendezések vezérlőjelei. A termelő részére a saját területen elhelyezett saját Agrometeorológiai állomással mért adatokkal a rendszer automatizáltan biztosít lehetőséget a fagyvédelmi riasztások jelzésére és a fagyvédelmi berendezések vezérlésére. A fagyriasztás és fagyvédelmi rendszerek esetében 60 cm és 350 cm magasságban kerül elhelyezésre két nagy pontosságú hő- és páratartalom-mérő, melynek az adatait egy ún. „node” továbbítja a területen (de nem az ültetvényben) elhelyezett agrometeorológiai bázisállomás részére. Ugyanakkor maguk a bázisállomások is bővíthetők, ahol szintén 60 cm és 350 cm magasságban kerül elhelyezésre két nagy pontosságú hő- és páratartalom-mérő. Az állomások több konfigurációban elérhetők a termelők részére. Az Agrometeorológiai bázisállomás méri a környezeti feltételeket, többek között a szél erősségét, valamint referenciaértékként az ültetvényen kívüli hőmérsékletet. Az állomás nedves hőmérséklet 0 °C-nál generálja a fagyriasztási jelzést. Ezt a nedves hőmérsékletet az állomás mikrokontrollere számítja ki a mért adatokból.

A két különböző magasságban elhelyezett szenzor méréséből egyrészt eldönthető, hogy szállított vagy kisugárzási fagyról van szó, másrészt, amennyiben a nedves hőmérséklet 0 °C alá csökken, a rendszer a partner telefonjára küldött SMS-ben elküldi a fagyriasztást. A riasztás 1 db megadott telefonszámra küldhető, alapbeállítással 60 percenként (ez a beállítás módosítható), és több e-mail cím kiküldésére is van lehetőség.

A partnernek lehetősége van arra, hogy a fagyriasztás alapján egy SMS parancs kiadásával elindítsa a fagyvédelmi öntözést, illetve ugyanígy a fagyvédelmi öntözés végén szintén egy SMS paranccsal leállíthatja a rendszert. A környezeti paraméterek folyamatosan nyomon követhetők a pgr.hu portálon keresztül.

A fagyriasztás és fagyvédelmi rendszer előzetes felmérést követően, szükség szerinti módosítással különböző fagyvédelmi öntözőrendszerekhez illeszthető.